Pénz- és tőkepiac

Több hirdetésre számíthat a Roku

Megjárta a mennyet és a poklot a Roku: árfolyama mindenkori csúcsát tavaly szeptemberben érte el.

Megjárta a mennyet és a poklot is a Roku: árfolyama mindenkori csúcsát tavaly szeptemberben ütötte 77 dollárnál, ahonnan a részvénypiaci pánik közepette karácsonyra 27 dollárig zuhant. A januári megnyugvás óta 40 dollár fölé tért vissza a jegyzés, de véleményem szerint itt is vételre ajánlott a mind a technikai, mind a fundamentális megfontolásokat figyelembe véve.

A népszerű streamingszolgál­tatásokat, illetve az ezek vételéhez szükséges készülékeket kínáló vállalatnak már a harmadik negyedéves számai sem voltak rosszak, stabilan, 40 százalék fölötti mértékben tudta növelni felhasználói táborát. Idén a Roku már nem elsősorban a készülékek eladásából szerzi jövedelme túlnyomó részét, hanem a streamingplatform terjeszkedéséből és az ezen megjelenő hirdetésekből. Ezt igazolják az előző negyedévben 74 százalékkal megnőtt platformalapú bevételek és a mindössze 9 százalékkal gyarapodott hardvereladások.

Fotó: Shutterstock

Kedvező jel, hogy a negyedik negyedévben az előzetes adatok szerint a felhasználói kör bővülése mellett 68 százalékkal megnőtt az átlagnéző tartalomfogyasztása, ami jót tesz a reklámbevételeknek is. Az árazás egyébként nem feltétlen tűnhet olcsónak, ha kontextusából kiragadva vizsgáljuk a részvényt. A piaci érték és a bevételek viszonya alapján háromszoros prémiumon forog, ami nem kevés, de már jóval barátibb, mint az előző évi csúcson tapasztalható hétszeres érték. A növekedési potenciál a bevételek felfutásának köszönhetően indokolja ezt a felárat, különösen, ha a februári jelentés sem okoz majd csalódást.

A Roku technikai képe is jól fest: a december végi mélyponttól indult ralit követően 40 dollárnál látszik egy stabil bázis, innen pattanhat fel a konszolidáció után az árfolyam. Ha sikerül kitörnie a 44–45 dolláros szint alól, akkor az 55–60 dolláros tartomány jelölhető ki következő célszintként, ami 30 százalékos upside potenciál. Az említett 40 dolláros bázis letörése tenne keresztbe ennek a bullish forgatókönyvnek.

 

STRATÉGIA Roku
Kapcsolódó cikkek