Pénz- és tőkepiac

A zeneiparból húzott hasznot a Sony

Zenekiadói üzletágának köszönhetően nőtt a japán Sony elektronikai és média konszern nyeresége a harmadik negyedévben, működési eredménye azonban elmaradt a piaci várakozásoktól.

Pénteken közzétett jelentése szerint a Sony Corp. pénzügyi éve október-decemberi harmadik negyedévében az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb, 429 milliárd jen (3,9 milliárd dollár) nyereséget ért el.

Működési eredménye a negyedévben 7,5 százalékkal 377 milliárd jenre emelkedett, miközben értékesítési árbevétele 10 százalékkal 2,4 ezer milliárd jenre csökkent. Elemzők az elért 377 milliárd jennél magasabb, 383 milliárd jenes működési eredményt vártak a Sonytól.

Nyereségének növekedését részben zenekiadói üzletága eredményességének, részben pedig az Egyesült Államokban lecsökkentett társasági adónak köszönhette a Sony.

Zenekiadói üzletágának a forgalma az EMI kiadóvállalat 2,3 milliárd dolláros akvizíciójának köszönhetően emelkedett.

Az éveken keresztül a Sony nyereségének a nagy hányadát kitermelő számítógépes játékok üzletág eredményessége viszont veszített lendületéből.

A Sony székháza Tokió Ginza negyedében
Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Pénzügyi éve decemberrel zárt első kilenc hónapjában a Sony 6,54 ezer milliárd jen, az előző évinél 0,8 százalékkal kisebb értékesítési árbevétel mellett 13,9 százalékkal magasabb, 811,51 milliárd jen működési eredményt ért el a Sony. Nyeresége pedig 63,2 százalékkal 828,41 milliárd jenre emelkedett.

A Sony a márciussal záró folyó pénzügyi évre az előző prognózisával megegyező 870 milliárd jenes működési eredményt tervez, bevételi előirányzatát azonban félvezető áramkör üzletágának nehézségeire, ezen belül is a képszenzor-értékesítések csökkenésére hivatkozva 8,7 ezer milliárd jenről 8,5 ezer milliárd jenre mérsékelte. A teljes pénzügyi évre vonatkozó nyerség-előrejelzését 835 milliárd jenre (7,67 milliárd dollár) emelte meg a Sony a második negyedéves eredmény beszámoló alkalmával tett 705 milliárd jenről.

A Sony részvényének árfolyama 11 éves csúcsra emelkedett a cég zenekiadói terjeszkedésének köszönhetően.

A számítógépes játékok üzletág csökkenő eredményessége és a képszenzor-értékesítések visszaesése miatt azonban a részvényárfolyam azóta mintegy a negyedével csökkent. A pénteki tőzsdei kereskedést a Sony részvénye 0,6 százalékos erősödéssel zárta Tokióban.

profit zenekiadó Sony negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek