Pénz- és tőkepiac

Csökkent az árfolyam az osztalékjavaslat hírére

A két forintnál nagyobb osztalékemelésre spekulálok csalódtak a Magyar Telekom célkitűzésében.

 

A Magyar Telekom árfolyam két százalék feletti mínusszal reagált a két forintos osztalékemelés tervére és a kedvező számokat tartalmazó negyedik negyedéves gyorsjelentésre. Napközben 457 forinton is kötöttek üzletet, ami 3,2 százalékos mínuszt jelent. A menedzsment a 2018-as eredményből a várt részvényenkénti 25 forintos kifizetésére tesz javaslatot, azonban az idei profitból már 27 forintot adnának papíronként.

„A piacon voltak, akik elképzelhetőnek tartottak egy nagyobb, 5 forintos osztalékemelést is az idei eredmény terhére. Akik erre alapozva vettek Magyar Telekom részvényeket a közelmúltban, azok nyilván csalódtak. Egyes spekulációk szerint a tavalyi utánit is megemelhették volna, de erre nem volt reális esély. A konszenzus egyértelműen 25 forint közelében állt, mindössze néhányan voltak optimisták. Az ilyen reményeket a menedzsment sem fűtötte, így a két forintos emelés is meglepőnek tekinthető” – mondta a Világgazdaságnak Nagy András, az Erste elemzője.

A Magyar Telekom tavaly 43,6 milliárd forintos profitot ért el, ez részvényenként 41,8 forintos eredményt jelent. A 68 milliárd forintos szabad készpénzállományból kiindulva 65,2 forint jut egy részvényre.

Tehát elviekben lett volna tér az osztalék emelésére. Az eddigi osztalékpolitika szerint akkor lehet fizetni a részvényeseknek, ha az eladósodottsági ráta a 30-40 százalékos sávban van. A 2018 végi 30,7 százalékos mutató a tartomány kedvezőbb végén található. A menedzsment azonban többször is hangsúlyozta, hogy az idei 5G frekvenciapályázatok és az éleződő verseny miatt tartalékol. Így a 2 forintos emelési terv még jó hírnek is tekinthető.

A szabad cash flow idén 71,4 milliárd forint lehet, ami részvényenként 68,5 forintot jelenthet
Fotó: AFP/DDP/Henning Kaiser/Germany Out

„A vállalat remekül teljesített 2018-ban, túlteljesítették a saját célkitűzéseiket. Néhányan azt kifogásolhatják, hogy a rendszer-integrációban túl nagy az állam szerepe, vagy a készülékértékesítések súlyát tarthatják túlzónak, de az összkép jó. Az eladósodottság 2010 eleje óta nem volt ilyen alacsony, így fizethetnének több osztalékot, de tény, hogy a szektortársak is szűkülő marzsokkal számolnak. Olyan szempontból viszont jobb a Magyar Telekom helyzete, mint egy évvel ezelőtt, hogy most nincs szó egy állami szereplő mobilpiaci indulásáról és nyilván sokkal pontosabb információik lehetnek az 5G pályázatról” – húzta alá Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

Szerinte nem elképzelhetetlen, hogy ha nem lesz túl drága a spektrumpályázat és a versen sem lesz túl éles, akkor jövőre a 27 forinton felül néhány forintos rendkívüli osztalék kifizetéséről dönthet az igazgatóság.

„Ez kedvező lenne a részvényeseknek, de még nem csinált ilyet a cég. Az osztalékhozam ráadásul így is prémiumot ad az állampapírhoz képest, ráadásul gyakorlatilag úgy lehet számolni a Magyar Telekommal, mint az állampapírral. Az idei célkitűzésekben nem pontos számokat, hanem csak nagy vonalakban megfogalmazott várakozásokat tettek közzé. Ennek nem a legjobb az üzenete, de a 2019 első negyedéves gyorsjelentésben már lehet, hogy a korábbi hagyományoknak megfelelően pontosabb adatokat tüntetnek fel” – tette hozzá Blahó Levente.

A 30,7 százalékos eladósodottsági ráta az első negyedévben 30 százalék alá csökkenhet, így valóban lenne pénze a cégnek magasabb osztalékra, de az elemzői várakozás 25 forint volt. A 27-re emelés jó üzenet abban a tekintetben, hogy elkezdődhet az osztalék emelése. Elszakadt a cég attól, hogy 5 vagy 10 forintosával emeljen, ami szintén jónak értékelhető. A jelenlegi árfolyamon a 27 forint 5,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg, ami 3 százalékpontos prémium az állampapírhoz képest

– mutatott rá Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

„A piac nem fogadta jól a 27 forintos osztalékcélt, reménykedett, egy kicsit bőkezűbb emelésben, illetve abban, hogy akár már a 2018 utáni osztalékot is megemelik. A szintén a Deutsche Telekomhoz tartozó Hrvatski Telekom is így tett. A szabad készpénzáram idén 71,4 milliárd forint lehet, ami részvényenként 68,5 forintot jelenthet. Ez csak 39 százalékos osztalékkifizetési ráta, amin emelhetne a cég. Az egyszeri tételekkel tisztított szabad készpénz áram 2018-as 58 milliárdhoz képest 2019-re nagyjából 13,4 milliárddal magasabbat vár a menedzsment, de ebből csak 2,1 milliárdot osztanának a részvényesekkel. Az versenytársak vagy akár a Deutsche Telekom ennél gálánsabbak a tulajdonosokkal. Ez a helyzet bizonyos szempontból a kisrészvényesek jogait veszi kevésbé figyelembe, hiszen a nagytulajdonos Deutsche Telekom profitál a leépítéséből” – hangsúlyozta Gaál Gellért, a Concorde elemzője.

A frekvenciapályázatig nem lesz osztalékpolitika

Az elemzők arra számítottak, hogy a tegnapi befektetői prezentáción részletek derülhetnek ki a cég jövőbeni osztalékpolitikájáról. A menedzsment egyelőre csak annyit közölt, hogy mindig év elején közlik, hogy az adott évre mennyit terveznek fizetni. Az 5G pályázatokat és azok költségeit olyan bizonytalanságnak érzik, hogy pontosabb osztalékpolitikáról nem közöltek részleteket. A rövid- és középtávú előrejelzésekről a társaság közölte, hogy idén mérsékelten csökkenő bevételekre számít, de azok 2021-ig stabilak maradhatnak. Az EBITDA addig évente 1-2 százalékkal, a spektrum licenszdíjak nélküli szabad cash-flow pedig átlagosan évi 5 százalékkal növekedhet. A pályázatok nélküli beruházások a jelenlegi szinten maradhatnak.

 

Magyar Telekom osztalékjavaslat tőzsde
Kapcsolódó cikkek