Pénz- és tőkepiac

Meggyűlt az MNB baja a csaló brókerekkel

Közel négyszázmillió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki tavaly a jegybank. Még mindig a magas kamatot ígérő illegális brókerek okozzák a legtöbb gondot.

Összesen 384,15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-ban – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a jegybank.

A legnagyobb egyösszegű kiszabott piacfelügyeleti bírság 91 millió forint volt, amit az Atlantic Global Asset Management S.A.-ra szabott ki a piacfelügyeletet ellátó MNB.

A szolgáltató 22 országban, köztük magyar ügyfeleknek ígért egy éves „lekötési idővel” és 90-500 ezer euróig terjedő befektetési összeg fejében irreálisan magas, heti 4–6 százalékos hozamot. Az eljárás során ugyanakkor nem bizonyosodott be, hogy az ügyfélpénzek befektetése érdekében a társaság ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna, a pénzeszközök gyűjtéséhez pedig nem rendelkezett engedéllyel.

Utóbbi egyébként jellemző probléma, az MNB által tavaly feltárt leggyakoribb piacfelügyeleti jogsértések ugyanis a jogosulatlan betétgyűjtésre és engedély nélküli közvetítésre irányuló tevékenységek voltak.

Hasonló okból szabott ki az MNB 45,5 milliós büntetést az FxLoop Investment Kft.-re és egy magánszemélyre, akik három hónapra ígértek 8–9 százalékos kamatot. Szintén 45 milliót kellett fizetnie az Excellent Partnership Hungary Kft-nek, amely ugyancsak engedély nélkül, többször agresszív értékesítéssel közvetített befektetéseket függő ügynökként hazai ügyfeleknek.

Fotó: Reviczky Zsolt

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezetre ugyancsak engedély nélkül pénzeszközök gyűjtése miatt sújtott le a jegybank, amely 10 millió forint megfizetésére kötelezte a pénzügyi szolgáltatót. Illegális függő ügynöki tevékenysége miatt fizethet tízmilliókat a Skylite Reklám és Piackutató Kft., valamint a G7 Capital Kft. és Kálecz Consulting Kft. is.

Egy jogosulatlan portfóliókezelést végző zugbrókerre is lecsapott az MNB 2018-ban, a magas kockázatot jelentő devizapárokkal kereskedő Sz. Péter a befektetési kockázatot az ügyfelekre hárította, míg az esetlegesen realizált nyereség esetén sikerdíjat kért az illegálisan tevékenykedő bróker. A huzamosabb ideig végzett engedély nélküli brókertevékenységet az MNB 12 milliós bírsággal szankcionálta.

A jegybank piacfelügyeleti bírságait jelentősen gyarapította a renitens szabálysértőnek számító Közép-Európai Gázterminál Nyrt. négy részvényesére decemberben kivetett, összesen 94 milliós büntetés is.

Az 1 SPS Hungary Gázkereskedelmi Kft., a szlovák Mach Trade spol. s.r.o.és két magánszemélynek a társaság feletti jogosulatlan befolyásszerzése miatt kellett fizetnie. A renitens szabálysértő cég részvényeit még tavaly év végén kivezették a BÉT-ről.

Fotó: Vémi Zoltán

A piacfelügyeleti eljárások során az MNB „versenyt fut az idővel”, a jegybank tapasztalatai szerint ugyanis leginkább a gyors hatósági fellépés alkalmas arra, hogy a jogosulatlan szolgáltatók potenciális befektetőit súlyos veszteségektől óvja meg, ezért az eljárás megindítását követően az MNB indokolt esetben akár soron kívül végzésben is megtiltja a jogsértő magatartás további folytatását az érintett ügyfélnek.

Amennyiben bűncselekmény gyanúja is felmerül, a jegybank már a piacfelügyeleti eljárás közben büntető feljelentést tesz a nyomozó hatóságnál. A jogosulatlan pénzügyi tevékenységet érintő piacfelügyeleti eljárással párhuzamosan az MNB feljelentése alapján jellemzően büntetőeljárás is folyamatban van.

A tavalyi évben a piacfelügyeleti eljárások kapcsán az MNB 16 büntetőfeljelentést tett.

jogosulatlan betétgyűjtés MNB piacfelügyeleti bírság
Kapcsolódó cikkek