Pénz- és tőkepiac

Rekordösszegű tagdíjat fizettek az Allianz nyúgdíjpénztárába

Történetének legmagasabb tagdíjbevételét könyvelhette el tavaly az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár – közölte a társaság.

Rekordszintű tagdíjbevételt, összesen 9,348 milliárd forint egyéni befizetést könyvelhetett el az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár tavaly, ez 10,34 százalékos növekedést jelent a korábbi év eredményéhez képest. Az önkéntes nyugdíjpénztári piac második legnagyobb szereplőjének közleménye szerint a rekorderedményében jelentős szerepe volt annak, hogy a pénztártagok eseti befizetései megnövekedtek 2018 utolsó negyedévében, mivel az ügyfelek akár 150 ezer forint adó-visszatérítést is kaphattak az államtól december 28-ig történt befizetéseik után.

A tavalyi év utolsó negyedévében beérkezett befizetések összege így több mint a duplájára, azaz 4,14 milliárd forintra emelkedett 2018 harmadik negyedévéhez képest, és jelentősen meghaladta 2017. utolsó negyedév tagi befizetéseit.

„Piaci pozíciónk azáltal is erősödött, hogy tavaly július 1-jén a CIB Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadt az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárba, így a taglétszámunk 4500 fővel, míg a tagok megtakarítása 7 milliárd forinttal bővültek” – mondta Kravalik Gábor az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.”Jelenleg a 182 ezer tagot számlálunk, az általunk kezelt pedig eléri a 198 milliárd forintot.” – tette hozzá.

Az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár adatai azt mutatják, hogy a női pénztártagok 2018-ban valamelyest aktívabbak voltak és 11,47 százalékkal emelték tagdíjbefizetéseiket szemben a férfiakkal, akik 9,40 százalékkal többet fizettek 2018-ban. Érdekes adat az is, hogy a teljes tagságot tekintve az Anna keresztnevű női tagok érték el tavaly a legmagasabb átlagos befizetett tagdíjat.

Országos szinten Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Somogy megyében növekedtek a legnagyobb mértékben a tagdíjbefizetések, míg Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékben élő pénztártagok voltak a legkevésbé aktívak. Továbbra is jellemző tendencia, hogy a előtt álló korosztály fizeti be a magasabb összegű tagdíjakat, míg a 30 év alattiak passzívnak tekinthetőek tagdíjfizetés szempontjából, hiszen ők az egyéni tagdíjak alig 1,3 százalékát fizették.

Az újonnan belépő tagoknak, illetve azoknak, akik más pénztártól lépnek át az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztárba, a Pénztár – az országos, nyílt nagy létszámú nyugdíjpénztárak közt egyedüliként, – továbbra is elengedi a több ezer forintos belépési díjat, ezzel is ösztönözve az öngondoskodást.

Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár tagdíj
Kapcsolódó cikkek