Pénz- és tőkepiac

Az ADAS csipek segítik az Infineont

A társaság árbevételének legnagyobb része az autóipari üzletághoz köthető.

Németország legnagyobb félvezetőgyártójának, az Infineonnak az árfolyama ismét emelkedés előtt áll. Az utóbbi években az Infineon látványosan felülmúlta a DAX index emelkedését, az egyik legjobban teljesítő komponens volt. A társaság stabil fundamentumai miatt a felülteljesítés a jövőben is megmaradhat.

A tavaly novemberi mélypontot követően rövid távon ismét emelkedő trendben mozog az árfolyam, a 20 eurós ellenállás áttörése esetén nyílna tere a további emelkedésnek a 25,7 eurós történelmi csúcsig.

A társaság árbevételének legnagyobb része az autóipari üzletághoz köthető. Az Infineon autóipari szegmensének növekedése több mint duplája az autóértékesítések 3 százalékos hosszú távú növekedési ütemének. Az Infineon által gyártott félvezetőket főként az erőátviteli és a károsanyag-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos, valamint az autóvezetést támogató rendszerekben használják. Az utóbbi technológiában használt csipek iránti igény erőteljes növekedést mutat az egyre összetettebb rendszereknek köszönhetően, a bővülés meghaladja az autócsipiparág növekedését.

A fejlett autóvezetést segítő rendszerek (advanced driver assistance systems, ADAS) öt kategóriára oszthatók. Az egyre magasabb ADAS-szintek esetében a csipeknek mind több tartalmat kell feldolgozniuk, mivel a gyorsan fejlődő rendszerek bonyolultabb értékelőket és logikákat igényelnek a különböző forrásokból származó adatok feldolgozásához és gyűjtéséhez.

Az ADAS második szintjéhez szükséges csipek értéke 160 dollár, ez akár 630 dollár is lehet a harmadik szintnél és 970 dollár a negyedik és az ötödik szintnél.

Harmadik ADAS-szinttel felszerelt autók 2020 előtt várhatóan nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, a negyedik és magasabb szintek pedig csak 2022 után jöhetnek a piacra. Az ADAS-hoz használt csipek piaca 24 százalékkal bővülhet 2022-ig évente, és elérheti a 11,3 milliárd dollárt a 2018-as 4,8 milliárd dolláros szintről a Gartner adatai szerint.

ADAS infineon
Kapcsolódó cikkek