Pénz- és tőkepiac

Biztosra mennek pénzügyeikben a lakást vásárlók

A fix kamatozású lakáshitelek aránya a beérkező igénylések 96 százalékát tették ki a tavalyi évben az OTP Bank éves jelentése szerint.

Az OTP Bank tavalyi ingatlanhitelezési eredményei összhangban vannak az MNB tavalyi statisztikájával. Eszerint az év utolsó hónapjában a lakáshitelek 94,9 százalékát már fix kamatozással vették fel a háztartások, míg 2018 első negyedévében ez az arány még csak 72 százalék volt. A fix kamatozású hitelek arányának emelkedése annak ellenére töretlen volt a tavalyi év során, hogy az év egészében 3 százalék alatt volt a változó kamatozású hitelek átlagkamata, míg a fix kamatozású hitelek átlagos kamata ezt 1,5-2 százalékponttal meghaladta – áll a pénzintézet közleményében.

Várakozásainkat igazolták a friss üzleti adatok, a lakosság egyre tudatosabban választja ki a számára megfelelő lakáshitel termékeket

– mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője. Hozzátette, a fix törlesztésű lakáshitelek népszerűségének rohamos növekedése is bizonyítja, hogy az OTP Bank ügyfeleinek a kiszámíthatóság az egyik legfontosabb szempontja. Ez a tendencia előrejelzéseik szerint idén is folytatódni fog.

Fotó: Kallus György

A látványos változás mögött a lakosság erősödő kockázatkerülése, az adósságfék szabályok változásának hatása, valamint a Magyar Nemzeti Bank terméke, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek terjedése áll. Az OTP Banknál az arányuk tavaly 75 százalék volt az összes lakáshitel igényhez képest. Az indulás óta a hitelintézet több mint 14 ezer ilyen hitelkérelmet fogadott be, közel 175 milliárd forint értékben.

Az OTP bővülésre számít a lakáshitelek piacán

„Az elmúlt évek eredményeit látva további bővülésre számítunk a lakáshitel piacon 2019-ben is” – jelentette ki Kormos Zoltán. Hozzátette, a lakáshiteleken kívül számos egyéb, az otthoncélok megvalósítását szolgáló pénzügyi termék is elérhető a piacon, amelyek tudatos felhasználásával, több millió forinttal növelhető a vásárlásra szánt összeg.

Érdemes ezért olyan pénzügyi partner segítségét kérni, aki segít a legjobb konstrukciók kiválasztásában

– fűzte hozzá. Elmondta, az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege az eddig tapasztalt növekedési ütemből adódóan túlszárnyalhatják az 1200 milliárd forintot.

fix kamat lakás hitel OTP Bank
Kapcsolódó cikkek