Pénz- és tőkepiac

Hazacsábítanák a kínai tech cégeket

Megkezdődött a regisztráció a technológiai vállalatoknak szánt új sanghaji elektronikus tőzsdére hétfőn.

Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly novemberben jelentette be, hogy a New York-i Nasdaq mintájára Sanghajban új tőzsdei platformot hoznak létre a technológiai vállalatok számára. A kínai kormány hivatalosan januárban hagyta jóvá a tervet, amely része a technológiai térhódítást célzó, „Made in China 2025” címet viselő ambiciózus állami programnak.

A sanghaji üzemeltetője pénteken tette közzé az útmutatót azon vállalatok számára, amelyek bevezetnék részvényeiket a „sanghaji Nasdaqra”. Hétfőn pedig hivatalosan elindították a rendszert, amely befogadja az érdeklődő vállalatok kérelmét. A döntést egy külön e célra létrehozott bizottság hozza majd meg.

A sanghaji tőzsde (SSE) épülete
Fotó: AFP

Az új platform létrehozásával az a cél, hogy segítsenek könnyebben tőkéhez jutniuk az ígéretes vállalkozásoknak fejlődésük finanszírozására úgy, hogy a kontinentális Kínában tartsák az ország jövőbeni technológiai kincsesbányáit.

Jelenleg a nagy kínai internetes óriásvállalatok közül az Alibaba és a Baidu évek óta a Wall Streeten forog, míg a Tencent a hongkongi tőzsdét választotta.

A sanghaji és a sencseni értéktőzsdén nagyon szigorúak a követelmények:

  • a tőzsdére készülő vállalatoknak nyereségesnek kell lenniük,
  • a részvénykibocsátási árfolyamot és az összegyűjthető tőke mennyiségét önkényesen határozzák meg, nem a kereslet-kínálat alapján,
  • az árfolyammozgásokat pedig maximálják.
  • Ehhez képest jóval enyhébbek lesznek a bevezetési szabályok a „sanghaji Nasdaqon”, hogy vonzóvá tegyék az új platformot és megkönnyítsék a részvények jegyzését.

    Jelenleg több kínai technológiai óriásvállalat is fontolgatja, hogy tőzsdére megy. Közöttük van például az Alibaba fizetési rendszerét, az Alipayt üzemeltető Ant Financial és a Didi Chuxing internetes fuvarmegosztó vállalat, az amerikai Uber vetélytársa.

    Egy sanghaji pénzügyi napilap értesülései szerint eddig legalább tíz vállalat, köztük vegyipari, környezetvédelmi, elektronikai és orvosbiológiai startupok jelentették be, hogy bevezetnék részvényeiket az új sanghaji tőzsdei platformra.

    sanghaj Tencent Alibaba Nasdaq elektronikus tőzsde Baidu technológiai cégek
    Kapcsolódó cikkek