Pénz- és tőkepiac

Megugrott a pénzügyi cégek eredménye

Sokszorosára emelkedett tavaly a pénzügyi vállalkozási szektor eredménye, ám az ugrás egyszeri hatásnak, a céltartalék-visszaírásnak a következménye. Bővült a követelések állománya is, ez leginkább a vállalati ügyfeleknek köszönhető.

A megelőző évi tizenhétszeresére, 83,1 milliárd forintra emelkedett tavaly a pénzügyi vállalkozások szektorszintű adózott eredménye – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az eredménytételeket vizsgálva látszik, hogy a szektor profitjának megugrása a céltartalékok visszaírásának köszönhető: miközben tavalyelőtt még bő 69 milliárd forintos mínusz keletkezett ezen a soron, 2018-ban már 11,7 milliárd forintos pluszt mutatott az egyenleg.

Fotó: MTI/Laufer László

Az egyéb eredménytételek vegyesen alakultak az MNB kimutatása szerint. A kamateredmény 4 százalékkal, 146,8 milliárd forintra emelkedett tavaly, ami a kamatráfordítások nagyjából 3,5 milliárdos csökkenésének köszönhető, a kamatbevételek 2,3 milliárd forintos emelkedése mellett.

A nettó díj- és jutalékbevétel viszont változatlanul nagyon kis szeletet képvisel a kimutatott eredményen belül: a 2017-es, 0,2 milliárdos pluszhoz képest tavaly 0,2 milliárd forintos mínuszt mutatott az egyenleg. Az egyéb üzleti tevékenység eredménye soron szintén romlott a helyzet a megelőző évi állapothoz képest: itt 25,2 milliárd forintos eredményt ért el a szektor, ami 11,8 százalékos csökkenés.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

pénzügyi cégek MNB
Kapcsolódó cikkek