Pénz- és tőkepiac

OTP: még nem adtunk végső ajánlatot

A szlovén Dnevnik napilap információja szerint 300 millió euróval az OTP nyújtotta be a legmagasabb vételi ajánlatot az Abanka megszerzésére. Az OTP a Világgazdaságnak részben cáfolta a lap állításait.

Régóta nem titok, hogy az OTP Bank megvenné a szlovén állami Abankát, március 15-én pedig új információmorzsák jelentek meg a Dnevnik napilapban a hazai pénzintézet állítólagos ajánlatáról. A Reuters által is közölt hír szerint az OTP 300 millió eurót, tegnapi árfolyamon 94,3 milliárd forintot kínált a szlovén állami vagyonkezelő holdingnak, ezzel a legmagasabb vételi ajánlatot tette a harmadik számú szlovén bankra.

A Világgazdaság megkeresésére az OTP sajtóosztálya annyit közölt, hogy „ellentétben a szlovén lapértesüléssel, nem került még sor a végső ajánlat benyújtására”, ám további információt nem adhattak a kérdéssel kapcsolatban.

Két hete Bencsik László vezérigazgató-helyettes arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy az új piacnak tekinthető országok közül Szlovénia van a fókuszban, és az OTP már tavaly jelezte indikatív érdeklődését a privatizáció előtt álló Abanka iránt. Az Abankát az Európai Bizottsággal kötött 2013-as megegyezés szerint 2019 közepéig kell eladnia a privatizációért felelős szervezetnek. Az OTP-nek még nincs érdekeltsége Magyarország délnyugati szomszédállamában.

Fotó: Srdjan Zivulovic/Reuters

A 300 millió eurós feltételezett ajánlat kifejezetten alacsony az Abanka 578,9 millió eurós saját tőkéjéhez képest. A még állami kézben lévő pénzintézet 2017-ben 7,4 százalékos tőkearányos megtérülést ért el, 2018 első kilenc hónapjában viszont sokat javult az eredményessége: a január–szeptemberi időszakban 53,5 millió euró nettó nyereséget realizált. Aktívái összege 2018 harmadik negyedévének végére 3,7 milliárd euróra gyarapodott, ezt vizsgálva az Abanka piaci részesedése 9,6 százalék.

A feltételezett vételi ajánlat két további szempontból is alacsonynak tekinthető. Egyrészt az állam 2013-ban ennél magasabb összeggel, 348 millió euróval tőkésítette fel a pénzintézetet. Másrészt az Invest Slovenia által megkérdezett elemzők még tavaly 347–463 millió euró közé lőtték be a várható árat a privatizáción.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Szlovénia OTP Abanka akvizíció
Kapcsolódó cikkek