Pénz- és tőkepiac

Szerdán eldőlhet a dollár sorsa

A dollár a múlt héten végig gyengélkedett a főbb devizákkal szemben.

A Fed nyílt piaci bizottságának (FOMC) szerdai ülése előtt a dollár szempontjából a legnagyobb kérdés az, hogy mit tartalmaz majd a monetáris politikára vonatkozó iránymutatás, mi lesz a mennyiségi szűkítés sorsa, és hogyan fog kinézni a bizottság tagjainak kamat-előrejelzési várakozásait összefoglaló, úgynevezett dot plot.

A dollár a múlt héten végig gyengélkedett a főbb devizákkal szemben, azoknak a várakozásoknak megfelelően, amelyek szerint a Fed politikájának galambjellege erősödni fog.

A monetáris politika enyhülése az idei kamatemelések visszafogásán túl egyéb lépésekben is megnyilvánulhat.

Ha azt vesszük, hogy az ilyen jellegű várakozások mennyire felerősödtek, és hogy a különböző eszközosztályok eddig mennyit profitáltak a Fed fordulatából, akkor nem igazán valószínű, hogy az FOMC szerdai döntése galamb jellegű meglepetést okoz.

Fotó: Shutterstock

A legkézenfekvőbb lépés a könnyítés irányába az lenne, ha a bizottság iránymutatásából arra lehetne következtetni, hogy nem lesz több kamatemelés az idén.

Ugyanakkor a Fednek jó oka lehet arra, hogy az iránymutatása mindkét irányba nyitott legyen, és újra lehetővé váljon a kamatemelés, ha a gazdasági kilátások ismét erősödnek.

Az amerikai dollár rövid távú gyengülésére játszók számára – például az euró-dollár és az ausztrál dollár-amerikai dollár alkalmas keresztek erre – a nyílt piaci bizottság szerdai ülése mindenképpen komoly kockázatot jelent. Az euró-dollár árfolyam jelentős fordulatot vett a március 7-i EKB-döntés óta, de a ralinak a szerdai FOMC-ülés után is folytatódnia kellene ahhoz, hogy komolyabb mértékben felkeltse a longra játszók érdeklődését. Az euró-dollár növekedési potenciáljának mindenesetre nagyon jót tenne, ha jó értékeket látnánk az eurózónára vonatkozó beszerzésimenedzser-indexben ezen a pénteken.

Az ausztrál dollárt két irányba húzzák a fundamentumok: egyrészt gyengülést vetítenek előre az ausztrál ingatlanpiaci buborék fejleményei, másrészt jót ígér a nyersanyagárak emelkedése, főleg, ha figyelembe vesszük a kontinentális Kína jó adatait és az erős renminbit.

STRATÉGIA dollár Fed fomc
Kapcsolódó cikkek