Pénz- és tőkepiac

A jelentési szezon erősítheti a piacokat

Könnyen lehet, hogy ez a jelentési szezon lefékezi a részvények menetelését.

A tavalyi év utolsó negyedévében nemcsak a részvények ára esett, hanem a jövőbeli eredményekre vonatkozó elvárások is csökkentek a világ fő részvénypiacain. Azonban a Fed monetáris politikájában végrehajtott fordulat és az Ázsiából érkező biztató gazdasági mutatók hatására a részvénypiacok kimásztak a gödörből, az amerikai részvények pedig a tavaly szeptemberi csúcsukat közelítik. A monetáris politika és a javuló ázsiai makrogazdasági adatok mellett a héten elkezdődött első negyedévi jelentési szezon is hozzájárulhat a globális részvénypiacok további erősödéséhez.

Ha az árakat nézzük, az S&P 500 szinte mindent ledolgozott a tavalyi veszteségeiből, de a jövőbeli eredményekre vonatkozó becslések tekintetében ez már korántsem igaz. Amíg a kínai CSI 300 esetében a becsült jövőbeli (12 hónap) eredmény már elérte a tavalyi csúcsot, és az európai STOXX 600-nál az utóbbi hetekben az elemzők látványosan növelték a jövedelemre vonatkozó becsléseiket, addig az S&P 500 vállalatainál ez a mutató lényegesen lassabb ütemben emelkedik, és még messze van a tavalyi csúcstól.

Az első negyedévi jelentési szezon egyik fő kockázatát az árakban megnyilvánuló magas elvárások jelentik az S&P 500-nál.

Azzal, hogy az eredménybecslések meg sem közelítik a 2018-as szintet, az index értéke pedig már a tavalyi rekord közelében van, tovább nőtt a vállalati értékek és a jövőbeli eredmények hányadosa – márpedig az amerikai részvények, a világ részvénypiacait összehasonlítva, eddig is a legdrágábbak közé tartoztak. Ha az amerikai részvények nem hozzák az első negyedévben a várt eredményeket, akkor könnyen lehet, hogy ez a jelentési szezon lefékezi a részvények menetelését.

A nagybankok jelentései állnak ezen a héten a figyelem központjában, pénteken teszi közzé a számait a JPMorgan és a Wells Fargo. A befektetők biztató számokat és optimista értékeléseket várnak a bankok vezetőitől, hogy ellensúlyozzák az amerikai hozamgörbe közelmúltbeli inverziója miatti negatív várakozásokat.

S&P500 STRATÉGIA
Kapcsolódó cikkek