Pénz- és tőkepiac

Emelkedhetnek a Ford kötvényei?

Pillanatnyilag 110-112 százalék nettó árfolyamon vásárolható a kötvény.

Április elején tett fontos bejelentést a Ford Motor Company. Terveik között szerepel, hogy a Ford szinte minden modellhez elektromos hajtású autót is kínál majd, elsősorban az európai piacra. A plug-in hybrid SUV modelljei mellett az igazán nagy dobás a tisztán elektromos hajtású Ford kishaszonjármű lesz, amely az eddig piacvezető villanyautók erős versenytársának ígérkezik.

Az amerikai nagyvállalat Amszterdamban, a Go Further rendezvényen jelentette be nagyszabású terveit, amelyek természetesen befolyásolják a részvénye és a kötvényei árfolyamát is. A Ford kínálata hamarosan új, kifejezetten az európai piacra gyártott modellekkel bővül, például egy új városi terepjáróval, valamint a tisztán elektromos hajtású Transittal.Az év elején a Moody’s negatív kilátásokkal, Baa3-ra minősítette le a Ford 7,45 százalékos kamatozású, 2031-es lejáratú kötvényét, míg az S&P változatlanul hagyta BBB kategóriában. Ez utóbbi minősítés egyébként megegyezik a dolláros magyar államkötvények (REPHUN) besorolásával. A leminősítés hatására a árfolyama januárban elérte a mélypontját, nettó 100 százalékot, az elmúlt három hónapban azonban újra emelkedésnek indult.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kommunikációja, valamint az amerikai tízéves hozamok csökkenése kedvezően befolyásolta a kötvény árfolyamát. Jó hatással lehet a Ford eredményére az európai térhódítás, valamint az amerikai kormányzat törekvése autópiacának megvédésére, és ez a kötvény árfolyamát is feljebb húzhatja.

Pillanatnyilag 110-112 százalék nettó árfolyamon vásárolható a kötvény, a hozamínséges időszakban pedig jó befektetési lehetőségnek tűnik a 6 százalék feletti dollárhozam. A magas kupon miatt a kötvény könnyebben ellenáll a piaci turbulenciának, vagy annak, ha a dollárhozamok emelkedésnek indulnának. A kamatot féléves gyakorisággal fizeti. A kötvény kisbefektetőknek is elérhető, a kereskedhető mennyiség 1000 dollár.

STRATÉGIA Ford kötvény
Kapcsolódó cikkek