Pénz- és tőkepiac

Félreárazhatják az osztrák bankokat

Idén nyugodtabb körülmények között újra lehetőség nyílik a fundamentumok alapján történő befektetésre.

A tavalyi év magas volatilitása után idén nyugodtabb körülmények között újra lehetőség nyílik a fundamentumok alapján történő befektetésre, s vannak olyan alkalmak, amikor egyértelmű félreárazást lehet megfigyelni a piacon. Jó példa erre két osztrák bank, az Erste és a Raiffeisen esete.

Az Erste Bank már 2018. december elején 32-33 eurós árfolyam körül is 10 százalékos hozammal kecsegtetett a fundamentumok alapján, majd karácsony előtt jött a román bankadó körüli bizonytalanság, és a árfolyama 28 euró­ig esett vissza. Ez 13,5 százalék mínusz, holott az akkori szcenárióval számolva is maximum 9 százalék kiárazódása lett volna csak indokolt (az Erste Bank profitjának körülbelül a 10 százaléka jön Romániából). Összehasonlításképpen: a két román bank, a Banca Transilvania és a BRD „csak” 15 százalék körüli esést szenvedett el 2018 végén, holott az akkori bankadótervezet a profit 42, illetve 33 százalékát veszélyeztette, igaz, később, január végén mindkét papír további korrekciót mutatott, azonban az árazásuk akkor sem esett a fundamentumok által indokolt szint alá.

A Raiffeisen már jó ideje nyomottabb árazás mellett forog, aminek oka főként az esetleges orosz–amerikai szankciókban keresendő. Az, hogy ennek következtében a visszaesés túlzottnak mondható-e, vitatott az elemzők körében. A legutóbbi nagyobb, március eleji esés már inkább a piaci hangulatnak tudható be. Ekkor érkezett a hír, hogy a Raiffeisen – több másik bankkal együtt – érintett lehet egy korábbi, orosz adócsaláshoz köthető pénzmosásban. Ennek hatására 22,3 eurós szintről 18,7-ig esett vissza néhány nap alatt a papír árfolyama. Ez azért tekinthető túlzásnak, mert ha a teljes orosz operációból származó 2019-es profitot nullának vesszük, elemzésünk szerint a részvénynek akkor is 20 euró körül kellett volna forognia.

Az egész orosz leányvállalat végleges bezárása pedig 16-17 eurós árfolyamot indukált volna. A következő hasonló példa a jelenlegi piaci környezetet figyelembe véve bármikor bekövetkezhet, ezért egyértelműnek tűnő félreárazás esetén érdemes lépni.

STRATÉGIA az Erste Group Bank AG Raiffeisen
Kapcsolódó cikkek