Pénz- és tőkepiac

A Holdra lőttek Matolcsyék

Az MNB hétfőn közzétett határozatában 22 millió forint bírságot szabott ki a Hold Alapkezelő Befektetési Alapkezelőre a társaság működését és az általa kezelt befektetési alapokat érintő jogsértő eljárások miatt. A bírságösszeget az egyes szabálysértések súlya, és az alapkezelő piaci részaránya alapozta meg. A feltárt hiányosságoknak nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedő átfogó ellenőrzést végzett a Hold Alapkezelő Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél (Alapkezelő), áttekintve annak tevékenységét 2016. január 1-től kezdődően.

Az MNB vizsgálata során jogszabálysértő hiányosságokat tárt fel az Alapkezelőnél − többek között – az megállapítás és kifizetés, a javadalmazási politika és gyakorlat, valamint a bizalmas információkhoz hozzáférő releváns személyek személyes ügyeleteire vonatkozó belső szabályozottság tekintetében.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatainak forgalmazási díjra vonatkozó információi nem voltak összhangban a releváns forgalmazási szerződésben foglaltakkal, nem volt biztosított a megfelelő elektronikus portfólió nyilvántartási rendszer alkalmazása és a kockázatok kezelése érdekében szükséges forgatókönyv-elemzések elkészítése, s a megfelelési jelentés elfogadása sem került minden esetben dokumentálásra, megakadályozva ezzel annak utólagos ellenőrizhetőségét.

Fotó: AFP

Az Alapkezelő emellett egyes befektetési döntéseit nem a jogszabály által elvárt, ügyfélérdekeket védő gondossággal és körültekintéssel hozta meg, a befektetési döntések végrehajtása pedig nem különült el maradéktalanul azok elszámolásától és adminisztrálásától.

Az előzetes ügyféltájékoztatás körében az Alapkezelő által alkalmazott alkalmassági tesztek hiányosságai, illetve egyes esetekben a válaszok nem megfelelő kiértékelése – a teszt funkciójával ellentétben – nem adott teljes körű képet az ügyfelek befektetési ismereteiről, illetve kockázat – és pénzügyi teherviselő képességéről.

A fentieken túl az Alapkezelő egyes informatikai rendszerei, a katasztrófa-elhárítás tervezése és kezelése, a katasztrófa-helyreállítási tervei, adatszolgáltatási és szavatolótőke-követelmény számítási gyakorlata, valamint a szakmai felelősségbiztosításának tartalma sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Mindezekre tekintettel az MNB hétfőn közzétett határozatában figyelmeztette az Alapkezelőt az átfogó vizsgálatban feltárt jogsértések megszüntetésére, valamint a vonatkozó működési és előzetes ügyféltájékoztatási jogszabályok betartására.

Az MNB az átfogó vizsgálat keretében megállapított jogszabálysértések miatt 22 millió forint bírságot is kiszabott. Az Alapkezelőnek írásban kell tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

Az MNB a bírságösszeget elsősorban az Alapkezelő tőkepiaci súlyából fakadó piaci- és ügyfélkockázatok, valamint a – részben rendszerszintű és az ügyfelek széles körét érintő – jogsértések mögött húzódó hiányosságok alapján állapította meg. Enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe, hogy az alapkezelő már a vizsgálat során számos azonnali intézkedést tett a hiányosságok megszüntetése érdekében, s a feltárt jogsértéseknek nem volt negatív hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira.

HOLD Alapkezelő bírság MNB
Kapcsolódó cikkek