Pénz- és tőkepiac

A MiFiD II igazi tesztje a piacok esésekor jön el

Szécsényi Bálint Equilor-vezérigazgató tartott előadást a tőkepiaci kockázatokról és lehetőségekről a Világgazdaság tőzsdekonferenciáján.

Számos kihívás előtt állnak a befektetési szolgáltatók, bármennyire is próbálják a saját útjukat járni, a globális környezeti hatások megkerülhetetlenek – hangoztatta Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója, a Világgazdaság Tőzsdekonferenciáján.

Előadásában szólt arról a globális piacokra jellemző kihívásokról, hogy várhatóan egy ideig még „velünk marad” a pénzbőség és a relatív alacsony kamatszint (de nem negatív kamatkörnyezetről lesz már szó). Emellett viszont

hektikusabb kereskedési környezetre érdemes felkészülni, mivel megjelent a volatilitás, a piacok újra „tudnak” lefelé korrigálni, emellett a reálgazdasági növekedés kilátásai is visszafogottabbak.

Változatlanul problémának tekinthető Szécsényi szerint, hogy a pénzbőség hatására olyan országok is elnyerik (az állampapír-vásárlásokon keresztül) a befektetők bizalmát, amelyek gazdaságuk állapota alapján ezt kevésbé érdemelnék meg, tipikusan ilyen példa Görögország.

Szécsényi Bálint Equilor-vezérigazgató

Az ezen a héten zajló EP választásoknak közvetlen hatása aligha lesz a tőkepiacokra, de az Equilor első embere hozzátette , hogy

a pénzpiacok számára a papírforma eredmény lenne megnyugtató. Az euroszkeptikus pártok viszont kockázatot jelentenek.

A szakértő attól tart, hogy a nemzeti 5 százalékos éves kockázatmentes hozama könnyen ahhoz vezethet, hogy ez az elérhető haszon előbb utóbb már nem is lesz vonzó a lakossági befektetők körében.

Véleménye szerint a MiFiD II szabályozás elsősorban a kis- és közepes pénzügyi szolgáltatókat (akár a magyar bankokat) sújtja, emellett korlátozza is a befektetési piacot. Ezeknek az intézkedéseknek az igazi tesztje akkor jön el, amikor esni kezdenek a piacok és megnő a volatilitás. Furcsa helyzet Szécsényi szerint, hogy

a törvényalkotók a MiFiD II szabályozással többek közt a spekulánsokat (köztük magyarokat) igyekeznek megvédeni a túlzott kockázatvállalástól, de ez a korlátozás könnyen oda vezethet, hogy észrevehető likviditást szív ki a piacokról.

Kitért arra, hogy a magyar makrogazdaság kellően jó állapotban van ahhoz, hogy mérsékelje a forint gyengülését

Euquilor VG-konferencia Tőzsdekonferencia MiFID II. Szécsényi Bálint
Kapcsolódó cikkek