Pénz- és tőkepiac

Korai még temetni a dollárt

Az idei év egyik legnépszerűbb pozíciója a befektetők körében a dollár gyengülésére való fogadás, ami mellett számos érvet sorakoztatnak fel.

Az idei év egyik legnépszerűbb pozíciója a befektetők körében a dollár gyengülésére való fogadás, ami mellett számos meggyőzőnek tűnő érvet sorakoztatnak fel. Először is a dollár fundamentálisan túlértékelt. Az Economist Big Mac indexe alapján a dollár 15-30 százalékkal túlértékelt az euróval, a fonttal és a jennel szemben, míg a feltörekvő devizákkal szemben a felülértékeltség még jelentősebb. Másodszor: az Egyesült Államok jelentős ikerdeficittel küzd. A folyó fizetési mérleg hiánya tízéves csúcson áll, és az OECD tovább romló egyenleget jósol, míg a költségvetési hiány a 4,1-4,7 százaléka között alakulhat a következő évtizedben a CBO előrejelzése szerint. Harmadszor: az idén a Fed a korábbinál megengedőbb monetáris politikára tért át, az alacsonyabb kamatpálya pedig alááshatja a dollár árfolyamát.

A fenti érvek mindegyikében van igazság, és középtávon árfolyammozgató hatással bírhatnak, mégis korai lenne még temetni, illetve shortolni a dollárt, hiszen több, a fentieknél talán kevésbé szembetűnő, ugyanakkor erőteljesen ható tényező is támogatja az árfolyamát.

Egyrészt a jelenlegi világgazdasági lassulás középpontja nem az Egyesült Államok, hanem Kína és Európa, így a lassulás negatív következményei is az utóbbiakat, illetve az utóbbiak devizáit érintik érzékenyebben. Másrészt a Fed monetáris politikai fordulatát megelőzően sok, potenciálisan amerikai államkötvénybe fektető piaci szereplőt elriasztott a várható hozamemelkedés miatti árfolyamveszteségtől való félelem. Mára e félelmek jórészt eloszlottak, és az amerikai államkötvények a fejlett országok között kimagasló hozamok mellett most már tőkenyereséggel is kecsegtetnek, ami erősítheti a tőkebeáramlást az amerikai kötvénypiacra, erősítve ezzel a dollár árfolyamát.

 

Végül a dollár szerepe jóval nagyobb a világkereskedelemben, mint a devizatartalékokban: az előbbiben 87, az utóbbiban mindössze 62 százalék a részaránya. A devizatartalékok felhalmozásának lassulásával párhuzamosan csökken a nem dollár tartalékdevizák iránti kereslet, erősítve ezzel a zöldhasút más tartalékdevizákkal szemben.

STRATÉGIA economist dollár USA Kína
Kapcsolódó cikkek