Pénz- és tőkepiac

Nagyon lehagyták a bérek a nyugdíjakat

Lényegesen kisebb mértékben nőttek a nyugdíjak a bérekhez képest.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben, ennek eredményeképpen ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból – írja a Bankmonitor.

A portál hozzáteszi: a trend alapján egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai egyre nagyobb mértékben lesznek saját megtakarításaikra utalva, vagy az öngondoskodás szerepe nő.

Mint írják: Magyarországon a nyugdíjak emelésekor az a meghatározó tényező. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy 2015-től az intenzív béremelkedések hatására, a bérek és a nyugdíjak gyakorlatilag két teljesen külön pályáján mozognak.

Ennek köszönhetően az átlagos immár nem 24%-kal, hanem 43%-kal marad el a bérektől.

A Bankmonitornál úgy vélik, a bérek tartósan elszakadnak a növekedéstől és a termelékenység javulásától, így nem is lenne valós fedezet a nyugdíjak bérekkel azonos dinamikájú növelésére.

Fotó: Shutterstock

Arra is felhívják a figyelmet hogy

változatlanul tart a magyar társadalom elöregedése, azaz a nyugdíjasok számához viszonyítva folyamatosan csökken a dolgozók aránya, így egyre kevesebb ember befizetéseinek kell fedezetet nyújtani mind több ember nyugdíjára.

A trend megfordulására érdemi esély nincs, hiszen ma az átlagos nyugdíj az átlagos bér 57%-a 15-20 év múlva 50% alatt lehet. Azok számára tehát, akik szeretnék elkerülni a nagyon alacsony bevételekkel rendelkező időskort, elkerülhetetlen a saját jövőről történő egyéni gondoskodás – szól a Bankmonitor konklúziója.

nyugdíjak bérek bankmonitor
Kapcsolódó cikkek