Pénz- és tőkepiac

Nem a kamatban versenyeznek

A hatalmas kereslet okán kevésbé a kamatszintek, mint inkább a feltételek javításával teszik még kedvezőbbé a bankok a személyi hiteleket: akciókkal és az új ügyfeleknek nyújtott kedvezményekkel operálnak a társaságok.

Márciusban rekordszintre jutott a személyihitel-kibocsátás: korábban nem volt példa arra, hogy az 50 milliárdot közelítse (két évvel ezelőtt az első három hónapban tudtak a pénzintézetek összesen 58,7 milliárd forintot kihelyezni).

Az első negyedévi 125,5 milliárdos kibocsátás 37,4 százalékkal múlja felül a 2018. évi 91,3 milliárdos értéket.

A rendre csúcsra járó kihelyezések ráadásul a banki terminológia szerint nem épp csúcsidőszakban következtek be, vagyis a következő hónapokban további erős keresletnövekedés várható. Mindezek okán aligha lepődhetünk meg, hogy a bankok között nem a kamatok, inkább a kedvezmények és az elérés terén zajlik a verseny.

Fotó: Kallus György

A Money.hu adatait áttekintve kamatváltoztatásokról az elmúlt hónapban egyedül a Raiffeisen döntött: kedvezmény nélküli személyi kölcsönének a standard kamatát 17,95 százalékról 15,95 százalékra csökkentette. Persze az ördög a részletekben bújik meg itt is: a bank ugyanis majd minden kategóriában hasonló mértékben, 2 százalékponttal csökkentette a kapható kedvezmény mértékét, tehát az egyes kedvezménykategóriákban elérhető kamatok nem változtak.

Az egyetlen kivétel az Aktív számlahasználat kedvezménykategória, itt megmaradt a 3 százalékpontos kedvezmény, amely 12,95 százalékos induló kamatot eredményez a konstrukcióban. A többi pénzintézet konstrukcióinak átszabásával és kampányokkal igyekszik termékeire felhívni a figyelmet.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

személyi hitel bankok kamat
Kapcsolódó cikkek