Pénz- és tőkepiac

Azonosítás: a cégeknél lehet több a gond

Jelenleg a kötelező adategyeztetés miatt van roham a bankok ügyfélszolgálatán, júliusban azért lesz, mert a késlekedők nem tudnak pénzt kivenni az ATM-ekből.

Nem a lakossági oldalon okozhatja majd a legnagyobb gondot a bankszámlák június 27-i zárolása. A hírek szerint ugyanis

a több mint 9,6 millió lakossági bankszámlának „csak” a 15 százalékát nem azonosították, ám a múlt hét elejéig az 1 millió vállalati számla felénél nem történt meg a pénzmosás és a terrorizmus-finanszírozás elleni törvénynek megfelelő adategyeztetés.

Mindez azzal fenyeget, hogy tíz nap múlva a vállalati utalások jó részét nem tudják majd elfogadni a pénzintézetek.

Fotó: Világgazdaság

A vállalati számlák esetében az uniós jog átvétele okán szükséges adategyeztetéskor a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfelekről a pénzügyi szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért kell újból beszerezni a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat, és nyilatkozni kell a kiemelt közszereplői státuszról. Fontos, hogy a vállalati számlák felett rendelkezési joggal bíró meghatalmazottakat is azonosítani kell, azaz a cégek könyvelőinek, pénzügyi ügyintézőinek is azonosítaniuk kell magukat, ha a társaság nevében pénzforgalmi megbízást akarnak adni a bankok számára.

Eközben a nagy médiavisszhang és az utolsó perces „ébredés” miatt a múlt héten az ügyfelek megrohanták a bankokat, túlterhelték a pénzintézeti call center vonalait.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

pénzintézet adategyeztetés
Kapcsolódó cikkek