Pénz- és tőkepiac

Előrelépést hozhat a G20-találkozó

Az elmúlt hetekben nemcsak az amerikai piac, az arany is nagy nyertese volt a jegybankárok kommunikációjának.

Az elmúlt hetekben nemcsak az amerikai piac, az arany is nagy nyertese volt a jegybankárok kommunikációjának, valamint az iráni feszültségeknek és a kereskedelmi háború újabb fejleményeinek. Már az év elején kiárazta a piac a kamatemelést a decemberi részvénypiaci összeomlás után, mostanra pedig már akár 100 bázispontos vágásra is számítanak a Fedtől a befektetők.

Emellett Draghi – akitől néhány éve még azt vártuk, hogy kamatemeléssel búcsúzik idén a posztjáról –, úgy tűnik, szintén inkább a lazítás felé mozdul. A portugál Sintrában tartott beszédében a jegybankelnök belengette egy újabb stimulus lehetőségét, akár egy újabb eszközvásárlási program, akár kamatvágások útján. Bár valóban még mindig a laza monetáris kondíciók világában fogunk élni, a piac kamatpolitikával kapcsolatos várakozása túlzó, tekintve, hogy már júliusban vágást vár a Fedtől. Tény, hogy sok a gyenge makrogazdasági mutató, de ezek alapvetően továbbra sem sugallnak súlyos recessziót.

A vállalati kötvényfelárak még mindig alacsonyak historikus összevetésben, a piacok, különösen Amerikában, újabb csúcsokat döntögetnek. Egy elhamarkodott kamatvágás eszközárbuborékhoz vezethet, amit aligha akarnának a jegybankok. A várakozásokat hűtve kedden már a leginkább galamblelkületűnek tartott St. Louis-i Fed-elnök is kijelentette, hogy az 50 bázispontos júliusi vágás túlzó, amire ráerősített Jerome Powell nyilatkozata is: nem fog engedni a régóta tartó politikai nyomásnak.

Emellett a héten zajlik a G20-csúcs, ahol, bár érdemi döntésre nem számítunk, kommunikációban az amerikai és kínai féltől is optimista nyilatkozatokat várunk.

Irán továbbra is kockázatot hordoz, mint ahogyan a kereskedelmi háború is. Miközben a kamatpolitika lazább maradhat hosszabb távon, a fent említett okok miatt ideiglenesen profitrealizálásra számítunk az arany piacán.

G20-csúcs Fed kamat
Kapcsolódó cikkek