Pénz- és tőkepiac

Hosszú távra tervez előre a Pfizer

Jó néhány év eltelt azóta, hogy a Pfizer nagyobb akvizícióval erősítette sorait.

Jó néhány év eltelt azóta, hogy a Pfizer nagyobb kaliberű akvizícióval erősítette sorait, az Array BioPharma megvásárlásának hétfői bejelentése azonban megtörte a jeget. A vételár részvényenként 48 dollár, összesen körülbelül 11,4 milliárd dollár, ami 63 százalékos prémium az Array pénteki záró árfolyamához képest. Az Array részvényeseinek így mindenképpen pozitív a hír, de mit nyújt a Pfizer számára az új vétel?

Az Array két engedélyezett készítménnyel rendelkezik (Braftovi, Mektovi), amelyek a metasztatikus melanoma kezelésére alkalmasak. Az elmúlt negyedévben 35 millió dollár bevételt hozott ez a két termék, ami önmagában nem váltja meg a világot. Sokkal nagyobb lehetőség, hogy az Eli Lilly Erbitux készítményével kombinálva a végbélrák kezelésére is alkalmasak lehetnek ezek a gyógyszerek. Az első eredmények olyannyira biztatónak bizonyultak, hogy egyes szakértői vélemények szerint ez a trió válhat a végbélrák sztenderd kezelési módszerévé. Ez természetesen óriási potenciált hordoz magában, az időtényező azonban fontos kérdés.

Az Array megvásárlása a 2019-es és 2020-as pénzügyi évben várhatóan 0,04 dollárral csökkenti a kiigazított EPS-t, tehát mérsékelten negatív hatású. Pozitívan először 2022-ben érintheti a Pfizer eredményét az ügylet, meghatározó pedig körülbelül 2026-ban lehet, amikor az egymilliárd dollárt közelítheti az Array-től származó bevétel. A cég megvásárlása tehát egyértelműen hosszabb távú stratégiai befektetésnek minősül, ami jelentősen erősíti a Pfizer onkológiai termékkörét, ahol még akadnak hiányosságok.

A Pfizer legújabb akvizíciója kifejezetten biztató lehetőségekkel kecsegtet, pedig az Array harmadik fázisban lévő ARRY-797 készítményéről még szó sem esett. Ha eddig hosszú távú befektetésként tartottunk a portfóliónkban Pfizert, akkor véleményem szerint ez a lépés pozitív megerősítés azzal kapcsolatban, hogy a vállalat megfontoltan építi tovább a jövőjét és teremt értéket.

STRATÉGIA Pfizer Array Biopharma árfolyam
Kapcsolódó cikkek