Pénz- és tőkepiac

Vége a visszaírások korának a bankoknál

Az egy évvel korábbinál szerényebb eredményt ért el 2019 első három hónapjában a hitelintézeti szektor, részben a költségek növekedése, részben a jóval kevesebb céltartalék-visszaírás miatt.

A hazai hitelintézetek 134,8 milliárd forintos, szektorszintű adózott eredményt értek el 2019 első negyedévében, amely jelentősen, 16 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, nem konszolidált adatokon nyugvó összesítéséből. Ezzel folytatódott az első negyedéves adózott eredménynél évek óta megfigyelhető, fokozatosan csökkenő tendencia. Az adózás előtti eredmény hasonló mértékben csökkent, és március végével bezárólag 144,9 milliárd forintot tett ki.

Az eredménytételeket vizsgálva két elemet lehet találni, amelyek nagyban hozzájárultak az MNB által kimutatott nettó nyereség csökkenéséhez. Az egyik, hogy az idén tovább csökkent – ráadásul jelentős mértében – az értékvesztés és céltartalék-visszaírások mértéke: 18,3-ről 7,2 milliárd forintra zsugorodott, így már kevéssé tudott hozzájárulni a kimutatott eredményhez. Ez a helyzet persze nem túlságosan meglepő, hiszen a visszaírások jótékony hatásának mulandóságára – a tisztuló portfóliók miatt – több bankvezető is felhívta a figyelmet az elmúlt időszakban.

Fotó: VG / Földi D. Attila

A másik, a szektorszintű eredményt jelentősen befolyásoló tétel a működési költség alakulása volt: ez 307 milliárd forintot ért el 2019 első három hónapjában, 11,7 százalékkal többet, mint a múlt év elején. (Itt köszönhet vissza a számos előírás miatti kiterjedt IT-fejlesztések hatása.)

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

statisztika MNB hitelintézetek bankok
Kapcsolódó cikkek