Pénz- és tőkepiac

Viszik a cégek a folyószámlahitelt

Dinamikusan, több mint 17 százalékkal nőtt az első negyedévben a céges folyószámlahitel-szerződések összege, leginkább a forintban élő hitelkereteknek köszönhetően. Ezzel együtt a folyószámlahitelek részesedése 20 százalék alatti a vállalati portfólióban.

Alaposan megdolgoztatták a folyószámláikhoz kapcsolódó hitelkereteiket az első negyedévben a magyarországi cégek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az év első három hónapjában 4285,3 milliárd forint értékben kötöttek új forint- és eurószerződéseket a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok, ami 17,5 százalékos növekedés 2018 azonos időszakához képest.

A bővülés leginkább a forintszámlákhoz kapcsolódó hitelkereteknek köszönhető, ezeknél 20,9 százalékos emelkedést regisztrált az MNB – 3465,4 milliárdos összeg mellett –, miközben az eurószámláknál bő tizedével emelkedett egy év alatt az igénybe vett mennyiség.

Fotó: Kallus György

A viszonylag erős kereslet – amelyre egyebek mellett a vállalatok növekvő aktivitása és az alacsony kamatszint is magyarázat – az állományi adatokon is jól tükröződik. A jegybank számsorai szerint március végén 1451,6 milliárd forintnyi folyószámlahitellel rendelkeztek a nem pénzügyi cégek, ami 13,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A gyors állománynövekedés mellett ugyanakkor a folyószámlahitelek részesedése az utóbbi években nem vagy csak lassú ütemben nőtt a teljes hitelállományon belül – márciusban 19 százalékot ért el –, ami a teljes céges hitelpiac jó teljesítményével magyarázható.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

hitel MNB folyószámlahitel
Kapcsolódó cikkek