Pénz- és tőkepiac

Viszik a cégek a folyószámlahitelt

Dinamikusan, több mint 17 százalékkal nőtt az első negyedévben a céges folyószámlahitel-szerződések összege, leginkább a forintban élő hitelkereteknek köszönhetően. Ezzel együtt a folyószámlahitelek részesedése 20 százalék alatti a vállalati portfólióban.

Alaposan megdolgoztatták a folyószámláikhoz kapcsolódó hitelkereteiket az első negyedévben a magyarországi

cégek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az év első három hónapjában 4285,3 milliárd forint értékben kötöttek új forint- és eurószerződéseket a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok, ami 17,5 százalékos növekedés 2018 azonos időszakához képest. A bővülés leginkább a forintszámlákhoz kapcsolódó hitelkereteknek köszönhető, ezeknél 20,9 százalékos emelkedést regisztrált az MNB – 3465,4 milliárdos összeg mellett –, miközben az eurószámláknál bő tizedével emelkedett egy év alatt az igénybe vett mennyiség.

A viszonylag erős kereslet – amelyre egyebek mellett a vállalatok növekvő aktivitása és az alacsony kamatszint is magyarázat – az állományi adatokon is jól tükröződik. A jegybank számsorai szerint március végén 1451,6 milliárd forintnyi folyószámlahitellel rendelkeztek a nem pénzügyi cégek, ami 13,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A gyors állománynövekedés mellett ugyanakkor a folyószámlahitelek részesedése az utóbbi években nem vagy csak lassú ütemben nőtt a teljes hitelállományon belül – márciusban 19 százalékot ért el –, ami a teljes céges hitelpiac jó teljesítményével magyarázható. A devizahitelek arányánál már nagyobbak a kilengések a folyószámlahiteleknél: három éve például az idegen fizetőeszközben (leginkább euróban) nyilvántartott hitelek aránya elérte a 28 százalékot, idén márciusban már csak valamivel 20 százalék feletti volt.

A folyószámlahitelek szegmensén túl a teljes céges hitelpiac is jól teljesít Magyarországon: az MNB adatai szerint majdnem pontosan 15 százalékkal, 7628,3 milliárd forintra – több mint hétéves csúcsra – emelkedett a március végéig tartó egy év alatt a kimutatott hitelállomány. Ezen belül kissé csökkent az éven belüli lejáratú kölcsönök aránya: a harmadik hónap végén 27,6 százalékot ért el az egy évvel korábbi 28,6 százalékkal szemben. Eközben az egy és öt év közötti lejáratú kölcsönöknél kisebb mértékű emelkedést mutatott ki az MNB, míg az öt éven túli lejáratú hitelek súlya minimálisan – 45,3-ről 44,5 százalékra – csökkent a céges hitelportfólióban.

Ami az ágazati megoszlást illeti, a jegybank statisztikái szerint tovább növekedett a feldolgozóipari cégek részesedése a vállalati hiteleknél: a teljes állomány alapján számolt súlyuk 24,2 százalékra emelkedett március végére az egy évvel korábbi 22,7-ről. Eközben hitelpiaci részesedésük alapján a legnagyobb ágazatok súlya csökkent valamelyest: az ingatlanügyeknél 0,8 százalékponttal 18,7 százalékra esett a kimutatott arány, míg a kereskedelemnél és a gépjárműjavításnál 17,7-ről 17,5 százalékra olvadt.

Ezek is érdekelhetik