Pénz- és tőkepiac

Nem javasolják a részvényeseknek a vételi ajánlat elfogadását

A 4iG igazgatósága nem javasolja a társaság részvényeseinek, hogy elfogadják Jászai Gellért, az iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. valamint a KZF Vagyonkezelő Kft. június 18-án közzétett összehangolt vételi ajánlatát – közölte a társaság szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A 4iG érdeke, hogy a részvénytársaságon belül a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, ezáltal biztosított legyen a szükséges széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága – írják.

Az igazgatóság elnöke, valamint a céltársaság vezérigazgatója Jászai Gellért, aki egyrészt a saját nevében, mint magánszemély teszi a vételi ajánlatot, valamint ő az iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. egyszemélyes tulajdonosa és igazgatóságának elnöke, továbbá a KZF vagyonkezelő Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Az ajánlattevők részvényenként 675,78 forintot ajánlottak a 4iG által kibocsátott 20 forint névértékű, „A” sorozatú törzsrészvényekért,

és az MKB Bankot bízták meg a befolyásszerzés lebonyolításával. A felajánlott részvényeket az ajánlattevők megállapodása szerint a KZF Vagyonkezelő Kft. szerzi meg.

A részvények tőzsdei árfolyama a határozat elfogadásának időpontjában, a BÉT július 2-i napi záróárát figyelembe véve 1080 forint volt – rögzíti az igazgatóság.

Az igazgatósági vélemény megfogalmazásakor három 5 százalék feletti tulajdonosa volt a 4iG-nek: a KZF Vagyonkezelő Kft. (32,01 százalék), a Konzum PE Magántőkealap (19,82 százalék) és az Opus Global Nyrt. (9,95 százalék). A közkézhányad a részvénykönyv alapján 38,22 százalék.

Az igazgatóság kifejti: az ajánlattevők nem terveznek számottevő változást a céltársaság menedzsmentjében, munkavállalói összetételében és létszámában (a létszám esetleges bővülését kivéve), és a jelenlegi menedzsment és munkavállalók elsődleges közreműködésével kívánják megvalósítani a 4iG üzleti terveit.

Piacvezető cégcsoporttá tennék a céget

A 4iG június 17-én jelentette be, hogy Jászai Gellért lett az informatikai társaság új főrészvényese, aki tőzsdén kívüli ügyletekkel, a Mészáros Lőrinccel kötött megállapodás eredményeként szerzett 32,02 százalékos irányító befolyást, amit kötelező nyilvános vételi ajánlat követ, majd a folyamatot egy további, 8,2 százalékos részvénycsomag megvétele zárja. A folyamat végén Jászai Gellért legalább 40,2 százalékos ténylegesen irányító részvénycsomagot szerez a 4iG-ben.

Jászai Gellért a tulajdonszerzés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a 4iG-t rövid időn belül piacvezető cégcsoporttá szeretné bővíteni, amihez akvizíciókon keresztül vezet majd az út. A kötelező nyilvános vételi ajánlat kapcsán kifejtette: a jelenlegi árfolyam mellett nem lenne túl sok racionalitás abban, ha valaki a 180 napos mozgóátlagból kiindulva megközelítőleg 676 forinton vételre ajánlaná a részvényeit.

A prémium kategóriájában jegyzett informatikai vállalkozás 2018-ban csoport szinten nettó 14 milliárd forintos árbevételt és 102 millió forint nyereséget ért el. Az első negyedévben konszolidált árbevétele 56 százalékkal, 4,9 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye 280 millió forint lett, a tavalyi hasonló időszaki 106 millió forintos veszteséggel szemben.

A 4iG részvényei 1070 forinton zárták a szerdai kereskedést a BÉT-en, ami 10 forinttal, 0,93 százalékkal marad alatta az előző záróárnak. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1184 forint, a legalacsonyabb 67,2 forint volt.

BÉT tőzsde vételi ajánlat 4iG
Kapcsolódó cikkek