Pénz- és tőkepiac

A devizabetéteket nem mozgatta meg a szuperállampapír

Alig érintette a lakossági devizabetéteket és az idegen fizetőeszközökben felhalmozott készpénz állományát a szuperállampapír júniusi bevezetése. Ezzel együtt ennek a két eszköznek a súlya folyamatosan csökken a lakossági megtakarítási portfólióban.

Minimális hatást gyakorolt a Plusz bevezetése a lakossági devizabetétek mennyiségének alakulására, és az idegen fizetőeszközben felhalmozott készpénz állományát sem építették lejjebb a háztartások – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes statisztikai adataiból. A jegybank adatai szerint a devizában tartott készpénznél 6,6 milliárd forintos pluszt mutatott a második negyedévben végrehajtott tranzakciók egyenlege, a betéteknél viszont 41,2 milliárd forinttal több pénzt vontak ki a lakossági ügyfelek annál, mint amennyit újonnan elhelyeztek.

Fotó: ERNESTO BENAVIDES / AFP

A visszafogott pénzmozgások nyomán nincs változás az elmúlt éveket jellemző, lassan növekvő trend­ben. A háztartási devizabetétek állománya – az előzetes pénzügyi­számla-statisztikák szerint – 1215,3 milliárd forintot ért el június végén, ami 2,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

A devizában tartott készpénz mennyisége ennél is visszafogottabb ütemben, 0,8 százalékkal nőtt tizenkét hónap alatt, és az első fél év végén 319,4 milliárd forintot tett ki.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

MÁP+ MNB devizabetétek
Kapcsolódó cikkek