Pénz- és tőkepiac

Áll a bál az amerikai részvénypiacon

Több esemény is negatívan befolyásolta a tengerentúli piacokat.

Az amerikai részvénypiac zuhanórepülésbe kezdett: a vezető amerikai részvényindexek 1-2 százalékos mínusznál jártak délután, és péntek estére sem lett jobb a helyzet. A tengerentúli felbolydulásához több esemény együttes hatása vezetett.

Óriási mínuszok Amerikában

Péntek estére sem lett jobb a helyzet: jelentős mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei. Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül

  • a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 1,79 százalékos,
  • a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 1,97 százalékos mínuszban állt,
  • a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,49 százalékos csökkenést jelzett.
  • A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát erőteljesen visszavetette, hogy ismét felerősödtek az amerikai-kínai kereskedelmi viszály eszkalálódása miatti piaci félelmek.

    A kínai kormány bejelentette, hogy mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura vet ki 5-10 százalékos pótvámot a kínai árukra kirótt legutóbbi amerikai büntetővámokra válaszul, és ismét hatályba lépteti az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25 százalékos, illetve a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámot.

    Trump felszólít és támad

    Erre Donald Trump egy sor Twitter-üzenetben azt ígérte, hogy még péntek este válaszol a kínai döntésre. Az amerikai vállalatokat felszólította, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, ideértve a termelés hazahozatalát.

    Az is rontotta a piaci hangulatot, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferenciáján tartott beszédében nem tett olyan utalásokat, amelyekből következtetni lehetne a következő kamatcsökkentés időpontjára és mértékére. Powell beszédének elhangzása után Trump elnök a Twitteren élesen támadta a Fedet és elnökét.

    A hét utolsó kereskedési napján a technológiai ágazat, valamint az energiaszektor és az iparvállalatok részvényei szerepeltek a leggyengébben, minden ágazati mutató jelentős veszteséget jelzett.

    A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatóját és a Nasdaq Composite indexet lefelé húzta egyebek mellett az Apple részvényének 4,2 százalékos árfolyamesése.

    Esik az olajár is

    A globális szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára a borúlátó piaci hangulatban jelentősen esett. Közép-európai idő szerint este nyolc óra körül

  • a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 1 dollár 72 cent (3,11 százalék) mínusszal, 53,63 dolláron állt.
  • Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 1 dollár 15 centes (1,92 százalék) csökkenéssel, 58,77 dollár volt.
  • Az arany unciánkénti ára 1,91 százalékkal, 28,85 dollárral, 1537,35 dollárra emelkedett.

    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1138 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1068 dollár után.

    Donald Trump USA tőzsde Fed
    Kapcsolódó cikkek