Pénz- és tőkepiac

Érdemi kamatcsökkentés tapasztalható a lakáshiteleknél

Tizenkét bankból nyolc hajtott végre kamatcsökkentést lakáshiteleinél augusztus elején a Bankmonitor piaci felmérése alapján. A fő ok a bankok kamatköltségének mérséklődése. A Bankmonitor közleményéből kiderül: melyik bank hogyan változtatta a kamatait.

Ma a legnépszerűbb lakáshitel kategória a tíz éves kamatrögzítéssel (kamatperiódussal) rendelkező Egy tavaly őszi szabályozói változás következtében ugyanis ebből a hiteltípusból vehetik fel a legtöbbet a hiteligénylők.

A tíz éves kamatrögzítésű lakáshitelek árát a bankok

  • vagy az úgynevezett BIRS kamatmutatóhoz,
  • vagy a 10 éves állampapír hozamához
  • képest határozzák meg.

    Mindkét kamatmutató érdemben csökkent az elmúlt 3 hónapban.

    A Bankmonitor a 10 millió forint értékben felvett, 20 éves futamidővel rendelkező (10 éves kamatperiódusú) hitelek esetében vizsgálta a bankok kamatváltozásait.

    Fotó: VG / Kallus György

    Fontos kiegészítések a táblázathoz:

    A kamatot csökkentő bankok esetében a (kezdeti) havi törlesztés 3-3,5 százalék közötti mértékben mérséklődött.

    Az egyes bankok nem csak a kamatot, de az egyes ügyfelek számára (például jövedelem függvényében) elérhető kamatkedvezményeiket is módosíthatják. A kamatcsökkentés kedvező hatását így kiolthatja a kamatkedvezmények mérséklése (lásd például CIB). Ugyanakkor mindez egyet jelent azzal, hogy a kamatkedvezményre nem jogosultak számára a lakáshitel ténylegesen olcsóbb lett augusztusban júliushoz viszonyítva.

    Egyes bankok alacsonyabb jövedelemkategóriáknál (a fenti táblázat összeállításánál két kereső mellett 500 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkező családdal számoltunk) csökkentették a kamataikat (lásd Erste).

    Van, ahol 10 millió forint hitelösszeg alatt csökkent a kamatszint (lásd Budapest Bank).

    Jó hír, hogy a bankok számára irányadó kamatok, a lakáshitelek árazását meghatározó BIRS kamatmutató, valamint a 10 éves állampapírhozamok csökkenése egyaránt folytatódott az elmúlt napokban, így vélhetően a fent bemutatott kamatcsökkentéseket továbbiak fogják követni.

    Fontos tudni, hogy az egyes családok számára elérhető konkrét kamatszint sok tényezőtől függ, így elengedhetetlen egy komplex, az igénylő paramétereit is figyelembe vevő lakáshitel kalkulátor használata a banki ajánlatok összehasonlításához.

     

    felmérés Bank lakás hitel bankmonitor kamatcsökkentés
    Kapcsolódó cikkek