A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Kilőttek a magyar Revolut-költések

Havonta húszezerrel nő a magyar Revolut-felhasználók száma, amióta forintban is fel lehet tölteni a számlákat, fél év alatt pedig a négyszeresére nőtt a hazai tranzakciók értéke.

A Revolutnak már 88 ezer ügyfele van Magyarországon, és ez a szám naponta mintegy ezerrel nő, a magyar ügyfelek tranzakcióinak összege pedig a januári 15 millióról júliusra 55 millió euróra ugrott, ami 17,8 milliárd forintnak felel meg – közölte a Világgazdasággal Stefan Bogucki, a fintech vállalat kelet-közép-európai kommunikációs menedzsere.

Több mint 10 ezren 50 felettiek

Mint ismert, a londoni központú pénzügyi céget a nagybankok alternatívájaként hívták életre 2015-ben. A Revolut eleinte azzal vonzotta az ügyfeleket, hogy a közvetítésével bankközi árfolyamon utalhattak és költhettek pénzt, de ma már olyan szolgáltatásokat is nyújt, mint a jutalék nélküli tőzsdei szolgáltatás vagy a kriptodeviza-váltás.

A magyar felhasználók átlagéletkora 33 év, érdekesség azonban, hogy több mint 10 ezren 50 felettiek

– tájékoztatott Stefan Bogucki.

A csaknem 90 ezer ügyfél fele fővárosi, tehát meglehetősen koncentrált a piac, összehasonlításképp Lengyelországban félmillióan használják a Revolutot, de közülük csak százezren varsóiak. Budapest után sorrendben Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon, Dunakeszin, Győrben, Érden, Székesfehérváron és Kecskeméten rendelkezik a fintech cég a legnagyobb eléréssel.

Fotó: Guillaume Payen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A legtöbb tranzakciót az országon belül hajtják végre a magyarok, a nemzetközi pénzmozgásokat tekintve pedig Németország áll az élen, megelőzve Nagy-Britanniát, utánuk pedig Észtország, Ausztria, Hollandia, Egyesült Államok, Spanyolország, Szlovákia és Románia a sorrend.

A magyar pénzügyi szektor innovatív, ráadásul helyben is versenyképes fintech megoldások érhetők el, a piac alkalmas technológiai alapú pilotprogramok tesztelésére – összegezte tapasztalatait lapunknak a Revolut szakembere.

Elmondta, hogy mivel az applikáció használatával a valutaváltáson pénzt lehet spórolni a külföldi utazások során, a nyári szezon náluk a növekedés időszaka. Ma már 29 valutaalszámla érhető el, és 150 különböző devizában lehet egyszerűen, zökkenőmentesen fizetni, átváltani valós bankközi árfolyamon. Organikus a bővülés, négy év alatt a nulláról hatmillió felhasználót értek el.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatják

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek