Pénz- és tőkepiac

Az aranynál is kelendőbb a palládium a befektetők körében

Amikor a kereskedelmi háborús vagy más hírek pánikot okoznak, és a piacok korrigálni kezdenek, egyre több figyelem fordul az arany mint lehetséges menedékeszköz felé.

Pedig az arany nem a legjobban teljesítő fém az elmúlt évtizedben. A palládium leköröz minden mást, így a „testvérfémet”, a platinát is, a kettő közötti arány 2017 eleje óta a felére csökkent. A palládium unciájáért ma már majdnem 1600 amerikai dollárt adnak, egy éve 1000, tíz éve pedig 300 dolláron kereskedtek vele.

Az ezüstfehér fém mintegy 80 százalékát az autóipar hasznosítja, a maradék megy a fogászati, elektronikai és ékszeripari felhasználókhoz. Mivel a környezetvédelmi szabályozások folyamatosan szigorodnak, a katalizátorokhoz szükséges fémek kereslete kitartóan emelkedik. A dízeljárművek katalizátoraihoz kizárólag platinát használnak, ezek kiszorulása és a benzines hajtás előretörése is a palládium malmára hajtja a vizet.

Fotó: qz.com

Elméletileg a folyamatosan dráguló palládium helyett az autóipar képes arra, hogy platinát használjon, a további technikai hátrányok és az időbeli késlekedés miatt azonban nem szívesen váltják ki. Az elektromos autózás elvileg megszünteti majd a palládium előnyét, de mérhető keresletcsökkenést még nem tapasztalnak a bányák.

A kínálati oldal korlátossága szintén felfelé hajtja a fém árfolyamát. Dél-Afrikában a folyamatos bértárgyalások és sztrájkok akasztják meg a kitermelést, Oroszországban pedig az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium 2019 márciusában azzal ijesztette meg a sorban álló vásárlókat, hogy ideiglenes kiviteli tilalmat rendelhet el. Állandóak a pletykák az orosz értékesítési korlátozásokról és a kínai és orosz titkos készletek növekedéséről is. Mindezt figyelembe véve az újrahasznosítás egyre nagyobb jelentőségű.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

Palladium
Kapcsolódó cikkek