Pénz- és tőkepiac

Bedobta a törülközőt a Thomas Cook

Ha nem is teljesen váratlanul, de csődöt jelentett hétfőn a világ legrégebbi, 1841-ben alapított utazási cége, a Thomas Cook.

A brit Thomas Cook csődbe ment, és több százezer utast hagyott külföldön, hazavitelük a második világháború óta a legnagyobb logisztikai feladat lesz. Akkor, 1940 júniusában a Dinamó hadművelet keretében a német offenzíva elől 330 ezer menekülő szövetséges katonát hajóztak át Angliába Dunkerque-ből. Most a feladat annyiban eltérő, hogy nyaraló turistákat kell hazaszállítani a világ minden pontjáról, s az egyelőre kérdés, kinek a kontójára. Boris Johnson miniszterelnök ugyanis visszautasította a Thomas Cook 150 millió fontos gyorssegély iránti kérelmét. „Ha fizetnénk, akkor morális hazárdjátékba bocsátkoznánk” – érvelt. Így a károsultaknak nem marad más, mint Johnson ígérete, hogy minden tőle telhetőt megtesz a nyaralók hazautaztatásáért. A szállásadók azonban hozomra nem nyújtanak szolgáltatást, Tunéziában a nyaralókat nem engedik ki a szállodájukból, amíg nem fizetnek, maga a cég 60 millió euróval tartozik a helyi szállásadóknak René Trabelsi idegenforgalmi miniszter szerint. Csak ide még ötvenezer brit érkezne – papíron – az év végéig a Thomas Cook szervezésében. Goán (India), Gambiában és Görögországban (ahol ötvenezren rekedtek) sem engedik távozni a szállóvendégeket – írja a Reuters.

A tömegturizmus és az utazási csomagok elterjesztésében úttörő szerepet játszó, légitársaságokat és üdülőközpontokat üzemeltető Thomas Cook évente 19 millió utast szolgál ki, közülük 600 ezren ragadtak külföldön. Két héten belül 150 ezer britet kell majd valahogy hazavinni. Kormányzati közreműködés és a biztosítók belépése nélkül a cég nem tud rajtuk segíteni, pénze nincs, hitelezni pedig garanciák nélkül aligha fognak neki. Peter Fankhauser vezérigazgató végigtárgyalta a hétvégét, de nem tudott megegyezni a hitelezőivel sem a haladékról, sem friss források bevonásáról, viszont minden érintettől bocsánatot kért, és intézkedett a tőzsdei kereskedés felfüggesztéséről. Az árfolyam a tavaly májusi 136-ról mára 3,5 pennyre zuhant.

A Neckermannt is magába foglaló Thomas Cook csoport bajai 2016-ra datálódnak, a törökországi és észak-afrikai terrortámadások miatt tömegesen mondták le az utakat. Tavaly a nyári forróságot okolták a nehézségeikért, a kánikula ugyanis otthon tartotta a briteket és a skandináv országok jól fizető polgárait, emiatt a cég nyakán maradtak az utak. Az adósságállományuk azóta 1,7 milliárd fontra duzzadt. Az utazási szokások megváltozása, az online konkurencia és a geopolitikai feszültségek is ellenük dolgoztak. A cég 900 millió fontos válságtervét finanszírozta volna legnagyobb részvényese, a kínai Fosum, de a pénteken előbányászott újabb 200 milliós banki követelés már náluk is betette a kaput. Jelezték is, hogy innen már nincs visszaút.

Persze nem mindenki szomorkodik: a Thomas Cook fő európai konkurense, a TUI árfolyama 10 százalékos pluszban járt. A Ryanair 1,3, az EasyJet 3,4 százalékkal erősödött annak reményében, hogy a Thomas Cook charterjáratai az „ölükbe hullhatnak”.

csőd Thomas Cook
Ezek is érdekelhetik