Pénz- és tőkepiac

Érdemes várni egy jobb beszállóra a Rokunál

Hatalmas teljesítmény van a Roku mögött a 2019-es évben, a részvények árfolyama 30 dollárról 150 dollárra emelkedett.

Hatalmas teljesítmény van a Roku mögött a 2019-es évben, a részvények árfolyama 30 dollárról 150 dollárra emelkedett az elmúlt nyolc hónapban. Ha a vállalat legutóbbi jelentésének főbb számait szemügyre vesszük, a piac eufóriája nem véletlen. A Roku egyfelől tévéket értékesít, másfelől ezeken a készülékeken streaming platformot üzemeltet (Netflix, Hulu, ESPN+, Amazon stb.), ezek biztosítják a reklámbevételt. Az előző negyedévben a Roku teljes árbevétele 59 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában, ebből a reklám típusú bevételek 86 százalékos növekedést mutatnak.

Az aktív felhasználók számában csaknem 40 százalékos növekedés látszik éves alapon.

A vállalat a teljes évre 61–71 millió dollár veszteségre számít adózás után, de profitabilitásban inkább pozitív a tendencia, a második negyedévben elért 11,1 millió dolláros EBITDA-ja 56 százalékos javulás az egy évvel korábbi 7,1 millió dollárhoz képest.

Az elmúlt negyedévek alapján a Roku növekedési sztorija masszív lábakon áll. Az Egyesült Államokban már nem kérdés a piacvezető szerepe, 2019-ben minden új streamingszolgáltatás automatiku­san bekerül a Roku platformjára, várhatóan így lesz ez a nagyobb nevek közül a Disney+ és a CBS streamingszolgáltatásával is. A nemzetközi terjeszkedés egy következő eleme lehet a cég növekedésének.

Ennek ellenére – vagy inkább mindezek miatt – a Roku árazása meglehetősen magas, jelentős nagyságú prémiumot kell ezekben a magasságokban kifizetni a részvényekért. A technikai elemzési szempontok alapján időszerű a korrekció az árfolyamban. A legutóbbi célszint a 113 dolláros mindenkori csúcs alóli kitörésben 148 dollárra mutatott, innen egy korrekció a Fibonacci-szintek mentén legalább 130 dollárig érkezhet, de az ötvennapos mozgóátlag, a 113 dollár is reális forgatókönyv. Mindent egybevetve a Roku előtt a jelek szerint fényes jövő áll, de érdemes hagyni az árfolyamnak némi teret a korrekcióra, és kivárni egy jobb beszállási pontot.

 

STRATÉGIA Roku
Kapcsolódó cikkek