Pénz- és tőkepiac

Mérséklődött az ingatlanalapok vagyonvesztése augusztusban

Augusztus végére ötvenhatmilliárd forinttal, 0,9 százalékkal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének friss adatai szerint.

Az alapkezelők nyár végén összesen 6170 milliárd forintnyi befektetésről gondoskodtak, ami csupán hétmilliárd forinttal haladja meg a tavaly év végi összesített vagyont, és egyúttal újabb éves mélypont.

Az ingatlanalapok vagyonának elmúlt hónapokban tapasztalt kiáramlása fékeződött, a júniusi csaknem ötvenmilliárd és a júliusi 74 milliárd forinttal szemben a nyár utolsó hónapja során 15 milliárd forint távozott a befektetési kategóriából. A tőkekiáramlás érdemi mérséklődése meglátszik a kezelt összvagyon zsugorodásában is. A korábbi nyári hónapokban regisztrált 2,9, illetve 4,1 százalékos csökkenéssel szemben augusztusban már csak 0,6 százalékos mínuszt könyvelhetett el a szegmens.

A pénzpiaci alapokból augusztusban 1,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők, az itt kezelt az összes kezelés alatt álló vagyonnal azonos mértékben, csaknem 1 százalékkal csökkent.

Fotó: Fotó: MW – Szabó Miklós

A kötvényalapokból tíz és fél milliárd forint távozott egyetlen hónap leforgása alatt, az állomány 1313,2 milliárd forintra csökkent, a hozamokat is figyelembe véve 0,4 százalékkal zsugorodott augusz­tusban.

A vegyes alapokba a júliusi 36 milliárd forinttal szemben most csak kevesebb mint egymilliárd forint friss tőke érkezett, igaz, a júliusi, kiemelkedően magas érték egy technikai tényezőnek, egy mintegy negyvenmilliárd forintos ingatlanalapok alapja vegyes kategóriába sorolásának volt betudható. A vegyes alapok továbbra is valamivel több, mint 1100 milliárd forintot kezeltek augusztus végén.

A részvényalapok tőkemozgásának eredője nullaközeli volt, a kiáramló és a beáramló források révén augusztusban mindössze 18 millió forinttal csökkent a részvényállomány, az összvagyon ennél több nagyságrenddel, bő tízmilliárd forinttal, azaz 2,4 százalékkal apadt a nemzetközi és a budapesti tőzsdén is végigsöprő korrekciós hullám nyomán. Júliusban még csaknem hárommilliárd forintos tőkekiáramlás mellett is 1,6 százalékkal emelkedett a szegmens vagyona.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

származtatott alap befektetési alapok BAMOSZ ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek