Pénz- és tőkepiac

Rámozdultak a befektetők az Elmű- és ÉMÁSZ-sztorira

A két magyar villamosáram-kereskedő részvényesei 15 napon belül ismerhetik meg az E.ON vételi ajánlatát, de a német cégnek nem kell túl mélyen a zsebébe nyúlnia.

Az E.ON vagy valamely kapcsolt vállalkozása tizenöt napon belül nyilvá­nos vételi ajánlatot tesz a birtokában nem lévő Elmű- és ÉMÁSZ-részvényekre – jelentette be a társaság. Az ajánlattételre a német cég a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) 68. paragrafusa alapján köteles, miután a társaságokban közvetett többségi befolyást szerzett.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. tőkepiaci elemzője a bejelentéssel kapcsolatban a Világgazdaságnak elmondta, hogy a vételi ajánlatoknak a Tpt. rendelkezései közül az eset­re érvényes, hármas kritériumnak kell megfelelniük. Az ajánlattételi ár nem lehet alacsonyabb a 180 napos forgalommal súlyozott átlagárnál, a 360 napos forgalommal súlyozott átlagárnál, illetve az egy részvényre jutó saját tőke értékénél – ezek közül is a legmagasabb értéknél. Mindkét részvénynél pillanatnyilag az egy részvényre jutó saját tőke a legmagasabb, a 2018. év végi adatok alapján az Elmű esetében ez 28 707 forint, míg az ÉMÁSZ-nál 26 856 forint – fűzte hozzá.

Fotó: Jasper Juinen/Bloomberg/Getty Images

Az ajánlattételre 15 nap áll rendelkezésre, ezért az átlagárak még változhatnak, de az árfolyamok jelentős mértékű emelkedése esetén sem várható, hogy azok az egy részvényre jutó saját tőke értéke fölé emelkedjenek. Varga Zoltán szerint minden bizonnyal az említett összegek lehetnek a minimumárak az ajánlat során.

A rendkívüli tájékoztatást követően az ÉMÁSZ kurzusa pénteken a megszokottnál jóval nagyobb forgalom mellett több mint 5 százalékkal 27 800 forintig, az Elműé pedig majd 6 százalékkal 32 000 forint fölé emelkedett. A nyilvános vételi ajánlat a Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti szerv jóváhagyásával válik hatályossá, továbbá mind az Elmű, mind az ÉMÁSZ igazgatóságának véleményeznie kell.

Az E.ON számára az Európai Bizottság múlt csütörtökön csak feltételesen hagyta jóvá, hogy a két magyar cég többségi tulajdonosában, a szintén német Innogyban 77 százalékos részesedést szerezzen. Mivel a gigatranzakció versenyjogi aggályokat vetett fel, a jóváhagyás érdekében az E.ON vállalta, hogy a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát.

A teljes cikk a Világgazdaság hátfői számában olvashatja

émász Elmű elmű-émász
Kapcsolódó cikkek