Pénz- és tőkepiac

Befektetői fókuszban a régiós devizák

A piac egyre borúsabbnak ítéli meg az eurózóna gazdasági kilátásait.

A kelet-közép-európai devizák dollárral és euróval szembeni szeptemberi gyengülését jellemzően inkább globális, kevésbé a belső fundamentális tényezők okozták. A további kilátások latolgatásában sem tekinthetünk el a régiónak az európai gazdasági környezetbe való, mély beágyazódottságától.

A piac egyre borúsabbnak ítéli meg az eurózóna gazdasági kilátásait, és ezen belül a német gazdaság teljesítményével kapcsolatos várakozások a legpesszimistábbak között vannak. A vállalati konjunktúramutatók – elsősorban a feldolgozóiparban – tartós csökkenést jeleznek, az ipari teljesítmény és az is gyengülést mutat. A régiós országoknak az eurózóna gazdaságába való erős integráltságából, és ezen belül elsősorban a német gazdaság teljesítményével mutatott függőségéből fakadóan a befektetők elkezdték beárazni a régiós piacokon a lefelé mutató kockázatokat, a gyengébb konjunktúrát.

A piac jellemzően egybefüggően kezel egy régiót, a magyar gazdasággal kapcsolatos növekedési várakozások továbbra is biztatók. Az eladósodottsági mutatók trendszerű javulást jeleznek, mind az GDP-hez viszonyított arányát, mind a szerkezetét tekintve. A nagy jegybankok (Fed, EKB) likviditásfokozó politikája következtében viszont tartósan alacsony maradhat a nemzetközi kamatkörnyezet, ami támogatja a hazai laza monetáris politika fenntartását is. Másrészt az inflációs kilátások sem indokolják a nemzetközi trendektől elszakadó irányváltást a régióban. A régiós országok esetében általánosságban jellemző, hogy a folyó fizetési és a külkereskedelmi mérleg negatív fordulatot vett az elmúlt hónapokban, ami elsősorban a gyengülő külső konjunktúra hatásainak tudható be.

Nem elégséges azonban csak ezt az egy tényezőt figyelembe venni: egyes országok esetében – az elmúlt időszak erőteljes bérkiáramlását követően – egyre inkább a túlfűtöttség jelei mutatkoznak, itt elsősorban a román gazdaságot lehetne kiemelni, ahol a költségvetési hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya erősen romlott.

A kedvezőtlen folyamatok óvatosságra inthetnek, ugyanis amíg a külső környezetben nem következik be pozitív fordulat, bármikor nyomás alá kerülhetnek a kockázatosabb instrumentumok, így a régiós devizák is.

devizák EKB Fed
Kapcsolódó cikkek