Pénz- és tőkepiac

Csúnyán pórul járhat, aki nem egyezteti az adatait a bankkal

Az adategyeztetés hiányában előfordulhat, hogy az érintettek rezsiköltségekre adott állandó átutalása nem teljesül, így tartozást halmozhatnak fel.

Elérkezett az utolsó határidő, október 31-ig, azaz csütörtökig kell egyeztetniük az adataikat például azoknak a lakossági banki ügyfeleknek, akik 2017 júniusa előtt nyitották a számlájukat, és még nem történt meg a teljes körű azonosítás, például a bank nem rendelkezik az okmánymásolatokkal.

Tartozást generálhat az egyeztetés hiánya

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta:

Ha valakinek kellett volna, de nem egyeztette az adatait, akkor egy bankszámla esetében a bank október 31-ét követően nem hajt végre semmilyen teljesítést, például átutalást a számláról. Előfordulhat, hogy például a rezsiszámlák átutalására vonatkozó állandó megbízást sem teljesíti a bank, ha nem történt meg az adategyeztetés, így tartozást halmozhatnak fel az érintettek. Hozzátette:

„Aki csak október 31. után egyezteti az adatait, akkor a bank ezt követően feloldja a zárolást, és a bent lévő megbízások az azonosítást követő munkanapon teljesülnek.”

Lényeges, hogy a magánszemélyek mellett a vállalati számlák is érintettek, rájuk is vonatkozik a kötelező adategyeztetés.

Nem csak a bankszámlákra vonatkozik

A money.hu szakembere figyelmeztetett arra is, hogy az adategyeztetésről szóló figyelemfelhívások jellemzően a bankszámlákat érintették, de például az életbiztosításoknál és a pénztári megtakarításoknál is kötelező az adategyeztetés.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A pénzügyi szolgáltatók, köztük a bankok minden érintett ügyfelet értesítettek különböző csatornákon. Aki nem tudja, hogy vonatkozik-e rá az egyeztetési kötelezettség,

annak érdemes utánanéznie, kapott-e erről értesítést az adott szolgáltatótól.

Miért?

Az adategyeztetési kötelezettséget egy, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni uniós szabály írja elő. Bár ez a rendelkezés már 2017-ben életbe lépett, a kötelező azonosításra hagyott időt. Magyarországon az eredeti határidő 2019. június 26. volt, ám a parlament egy jogszabály-módosítással október 31-ig kitolta a végső dátumot.

Utóbbi jár le most csütörtökön.

Bank banki adategyeztetés határidő adategyeztetés
Kapcsolódó cikkek