Pénz- és tőkepiac

Körmére nézett a valutaváltónak az MNB

Piacfelügyeleti eljárást indít a HANIFA Szolgáltató Kft. ellen a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű HANIFA Szolgáltató Kft. ellen, mert ki akarják deríteni, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – jegybanki engedélyhez kötött – pénzváltási kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet – közölte az MNB kedden a honlapján.

A HANIFA korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett a pénzváltási tevékenységhez szükséges engedéllyel, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt.

Az eddigi adatok szerint viszont a HANIFA engedélyének megszűnése ellenére folytatta pénzváltási tevékenységét,

noha az MNB erre vonatkozó nyilvántartásában már nem szerepel, így ilyen tevékenység végzésére Magyarországon már nem jogosult.

Kiemelték, a jegybank munkatársai a piacfelügyeleti eljárás részeként próbaügyletkötést is magába foglaló, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, a HANIFA üzlethelyiségében pedig mintegy 30 féle valutát (eurót, amerikai dollárt, angol fontot, kínai jüant és többek közt albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringitet és thai bátot) találtak.

Fotó: VG / Kallus Gyögy

Ennek következtében az MNB ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a piacfelügyeleti eljárás alatt álló társaságnak, hogy – a Western Union részére jogszerűen végzett pénzforgalmi közvetítői tevékenysége kivételével – bármely pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet, különösképp pénzváltást végezzen. Az ügyfelek érdekeinek megóvása érdekében a jegybank büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen.

A jegybank jelezte a HANIFA-nak, hogyha pénzváltási tevékenységét esetleg folytatná, azt az MNB súlyosító körülményként értékelheti.

Az MNB felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy egy-egy pénzügyi szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt előzetesen ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e a szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásában.

HANIFA valutaváltás MNB
Kapcsolódó cikkek