Pénz- és tőkepiac

Nem kér a kis kínai cégekből a Nasdaq

Bár Washington még csak megpendítette az amerikai tőzsdéken szereplő kínai vállalatok kitiltását, a New York-i elektronikus börze, a Nasdaq már készen áll a szigorításokra.

A kínai cégektől mentesített tőzsdék egyelőre csak a befektetők rémálmaiban szerepelnek, valószínűleg a véget nem érő amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik vaktöltényét lőtte el a Trump-adminisztráció a kiszivárogtatott információval, amely pénteken nem kis riadalmat keltett a parketten. Ezt látva, a pénzügyminisztérium azt a megnyugtatónak szánt kijelentést tette, hogy „jelen pillanatban” nincs terítéken a kínaiak tőzsdei tevékenységének blokkolása.

A Reuters értesülései szerint a Nasdaq viszont már most arra készül, hogy megnehezítse a kisebb kínai vállalatok elsődleges részvénykibocsátását (IPO), egyrészt a követelmények jelentős szigorításával, másrészt az engedélyezési eljárás elhúzásával. A tőzsdeüzemeltetőnek abból lett elege, hogy az IPO-ra jelentkező kínai cégek papírjait kínaiak jegyzik le, amerikai intézményi befektetőknek csak morzsákat hagynak.

Az IPO-ra jelentkező kínai cégek papírjait kínaiak jegyzik le a vádak szerint
Fotó: NASDAQ

Bevezetésük után is jellemzően alacsony marad a forgalmuk, tekintettel arra, hogy részvényeik a kevés kiválasztott befektető kezében összpontosulnak. Mindennaposak a likviditási gondok ezekkel a papírokkal. A Nasdaq viszont főként az amerikai nagybefektetők terepe, ha ők nem találnak maguknak megfelelő kínálatot, akkor odébb viszik a pénzüket. Negatív példaként az egyik kínai online gyógyszerkereskedőt említik: a 111 Inc. százmillió dolláros IPO-val jelentkezett tavaly, de a pakett, hogy, hogy nem, a vállalatvezetők közvetlen ismerőseinél landolt. Hasonló volt a helyzet az online szolgáltatásokat, termékeket kínáló Ruhnn Holdinggal, a Dogness állateledel-gyártóval vagy a Puxin kutatási-nevelési tanácsadóval.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

IPO tőzsde Budweiser AB InBev Nasdaq
Kapcsolódó cikkek