Pénz- és tőkepiac

Stabil növekedési pályán az Evotec

Sikeres időszakon van túl, és további növekedés elé néz a gyógyszerkutató vállalat.

Sikeres időszakon van túl, és további növekedés elé néz a németországi Evotec gyógyszerkutató vállalat. A hatóanyag-fejlesztési folyamatban az iparág nagyágyúi­val – többek közt a Bayerrel, a Tevával, a Genentechhel – működik együtt. Számos terápiás területen szerzett tapasztalatokat, figyelme kiterjed az idegrendszer tudományára, az onkológiára, az immunológiára, az anyagcsere- és légzőszervi betegségek kezelésére.

A kutatás-fejlesztést jellemzően szolgáltatási díjért nyújtó társaság nemrégiben a szélesebb körű, integráltabb partnerségek felé is elmozdult. Ennek eredményeként a nagyarányú mérföldkőfizetésekkel és jogdíjakkal kiegészülő árbevétel 2018-ban már 375 millió euróra rúgott – szemben a 2014-es 89,5 millió euróval.

A növekedés folytatódhat, a Bloom­­berg elemzői konszenzusa szerint az idén 427 millió euró árbevételt realizálhat a társaság, ami 2020-ban még tovább, 474 millió euróra emelkedhet.

A vállalat több mint száz gyógyszerfejlesztési projektben vesz részt, amelyek hét terápiás területre irányulnak. A projektek többsége kezdeti vagy preklinikai (klinikai vizsgálatokat megelőző) szakaszban van, több mint tíz klinikai szakaszban, és legfeljebb kettő esetében lehet második fázisú vizsgálatokról beszélni. A projektek jelentős bevételi potenciállal kecsegtetnek: 100–300 millió euró közötti mérföldkő-kifizetéseket, illetve további jogdíjakat hozhatnak a társaságnak.

A dinamikus organikus növekedés mellett az utóbbi években a felvásárlások tekintetében is aktív volt az Evotec, az egyik legnagyobb ügylete tavaly zárult le, a szintén gyógyszerkutatásokkal foglalkozó Aptuit társaságot vásárolta meg 300 millió dollárért. A részvények árfolyama évek óta emelkedő trendcsatornában mozog, a történelmi csúcsát a nyáron érte el a kurzus 27,3 eurónál, ahonnan visszaesett 19 euróig, a trendcsatorna aljáig.

STRATÉGIA Evotec gyógyszeripar
Kapcsolódó cikkek