Pénz- és tőkepiac

A vámvita alakítja az olajárakat

Az olaj árfolyama továbbra is sávos mozgást végez.

Az olaj árfolyama továbbra is sávos mozgást végez: az amerikai alaptípus, a WTI árfolyama az 50–60 dolláros hordónkénti ársáv közepén tartózkodik, ahová még májusban lépett be. A hét végén 3,7 százalékkal emelkedett a WTI jegyzése, köszönhetően leginkább a kínai állami hírügynökség, a Xinhua hivatalos tájékoztatójának, mely szerint a kínai–amerikai kereskedelmi tárgyalásokon a felek konszenzusra jutottak a legfontosabb kérdésekben. Egy fehér házi tanácsadó szintén megerősítette, hogy nagy előrelépést sikerült elérniük. Amerikában, közelebbről Új-Mexikóban eközben ismét felerősödtek a palaolaj repesztéses kitermelése elleni tiltakozások, a technológia alkalmazása – ellenzői szerint – földrengéseket válthat ki. A múlt heti intézményi befektetői riport (COT) szerint a short pozíciók további 14 ezer kontraktussal csökkentek a WTI piacán.

A hét vége legnagyobb híre viszont kétségtelenül a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán bejelentése az Aramco tőzsdére viteléről. A szaúdi olajvállalat a világ legjövedelmezőbb cége, a Bloomberg szerint 111 milliárd dollár nyereséget termelt tavaly, azaz többet, mint az Apple, a Samsung és a Google együttvéve. A bevezetés a gazdaságtörténet legnagyobb IPO-ja lenne. A szaúdiak 2 ezermilliárd dollárra becsülik az Aramco értékét, ennek pár százalékát vinnék most tőzsdére. A bevezetés hároméves tárgyalás végére tenne pontot. A rijádi börzén esedékes tranzakció prospektusát a régóta várt részletekkel november 9-én tervezik kiadni. A nemesfémek közül az arany és az ezüst árfolyama szűkülő sávba lépett. Az arany unciánként 1500 dollárnál, míg az ezüst 18 dollárnál kezdett oldalazásba, tehát mondhatjuk, hogy megőrizték az erejüket, miközben a főbb amerikai indexek ismét csúcsra futottak.

Az amerikai földgáz jegyzése (Henry Hub) a legjobb hetét zárta: 16 százalékkal, 2,3 dollárról 2,71 dollárra emelkedett. Ehhez fogható ugrást már majd egy éve nem láthattunk. Növekedett ugyan a kitermelés, de az és a kereslet is. Ehhez talán az évszakhoz mérten is szokatlan hideg idő miatti keresletnövekedés járult hozzá leginkább.

STRATÉGIA olajár vámvita WTI olaj
Kapcsolódó cikkek