Pénz- és tőkepiac

Aggodalomra ad okot az élelmiszerárak globális növekedése

Ázsia két legnagyobb fejlődő gazdasága komoly áremelkedéssel néz szembe, ami az alapvető élelmiszereket illeti – írja a Bloomberg. Kínában a sertéstermékek, míg Indiában a hagyma ára szabadult el – ezek pedig központi szerepet játszanak a fogyasztók értendjében. Törökországban és Nigériában az ellátási problémák növelik a költségeket, miközben az ENSZ adatai szerint az elmúlt két évet vizsgálva idén októberben nőttek a leggyorsabban az élelmiszerárak.

Rohamosan nőnek az élelmiszerárak a világ feltörekvő piacain, ezt pedig a szegényebb fogyasztók sínylik meg. Bár a gazdasági növekedés globálisan lassul, a központi bankok továbbra is a fellendülésre összpontosítanak, és az áremelkedés ellenére továbbra is lazító politikát folytatnak – írja a Bloomberg.

A gazdasági portál fogyasztói árindexe szerint az infláció továbbra is rekordalacsony a feltörekvő piacokon.

Nem foglalkoznak az élelmiszer-drágulással, ami maroknyi termékre koncentrálódik, és nem szokványos tényezők irányítják

– mondta Taimur Baig, a szingapúri DBS Bank ügyvezető igazgatója és vezető közgazdásza. Úgy vélik, hogy

a laza monetáris és fiskális politika 2020-ban is megmarad.

Az ársokk reális fenyegetés. Japán közgazdászok a magasabb élelmiszerköltségek három lehetséges kiváltó tényezőjére figyelmeztettek:

 • az időjárással kapcsolatos hatásokra,
 • a magas olajárakra
 • és a dollár erőteljes leértékelődésére.
 • Úgy látják, hogy a feltörekvő és a kevésbé fejlett piacok vannak a legnagyobb veszélyben, mivel az ilyen országokban az élelmiszer-költségek a fogyasztói jövedelem nagyobb hányadát teszik ki.

  Fotó: AFP

  Kulcskérdés lesz, hogy a hosszú távú inflációs várakozások felhajtóerőként hatnak-e a bérekre, valamint a maginflációra

  – véli Sonal Varma, a japán Namura Holding vezető közgazdásza.

  Nagy dilemma a központi bankok számára az ellátóoldalon megjelenő élelmiszerár-emelkedés, miközben a gazdasági növekedés világszerte csökkenő tendenciát mutat

  – húzta alá Varma. „A kérdés, hogy szerintük ez átmeneti, vagy tartós állapot” – tette hozzá.

  Nézzük meg, hogy ez a jelenség, hogy hat a legfontosabb feltörekvő piacaira.

  Kína

  A sertéspestis ellen nagy volumenű tenyésztéssel védekeztek, ennek hatására a sertéshús ára októberben megduplázódott, 3,8 százalékra felnyomva a fogyasztói inflációs szintet, ami a legmagasabb 2012 januárja óta. A közgazdászok arra számítanak, hogy januárra 5-6 százalék körülire is felkúszhat az infláció. Ez akadályozhatja a központi bank monetáris lazításra és gazdasági növekedésre irányuló törekvéseit a kereskedelmi háború és az alacsony belső kereslet közepette.

  A sertéspestis a határokon is átível. A szomszédos Vietnamban közel hatmillió sertést kellett levágni a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

  A hatás még nem jelent meg az ország fogyasztói árindexében – részben azért mert a magas élelmiszerárak eltorzították a statisztikai adatokat –, de az elkövetkező hónapokban valószínűleg éreztetni fogja hatását

  – véli Alex Holmes, a szingapúri Capital Economics közgazdásza. Ipari szereplők szerint novemberben az élő sertés ára 30 százalékkal fogja meghaladni az egy évvel ezelőtti árszintet.

  India

  Indiában a hagymáért kell sokkal többet fizetni, ez pedig társadalmi nyugtalanságot váltott ki az elmúlt években. A zöldségárak 26 százalékos növekedése odáig vezetett, hogy 15 hónapja először az infláció meghaladja a Tartalékbank 4 százalékos küszöbértékét – ez pedig szembemegy a központi bank növekedés ösztönzésére irányuló lazító politikájával. A péntekre várt adatok szerint India GPD-je 4,5 százalékkal növekszik a július-szeptember időszakban, ami 2013 eleje óta a leglassabb növekedés – írja a Bloomberg közgazdászok felmérésre hivatkozva.

  Fotó: AFP

  A portál legfrissebb felmérése azt mutatja, hogy

  a fogyasztói árak várhatóan 4,8 százalékon tetőznek.

  Törökország

  A törököknél az élelmiszer infláció 30 százalék körül mozgott 2019 első negyedévében, és az év további részében is 15 százalék fölött maradt – köszönhetően a 2018 augusztusi devizaválságnak, amihez az ellátási problémák is hozzájöttek. A kormány úgy döntött, hogy közvetlenül a termelőktől vásárolja meg a termékeket, amelyeket aztán a városokban értékesít. Recep Tayyip Erdogan török elnök egyenesen árulóknak és terroristáknak nevezte azokat a kiskereskedőket, akik az árakat manipulálják.

  A száraz időjárás hátráltatta a gabonatermelést, ami az ellátás akadozásához vezethet a következő évben.

  A török jegybank 2020 végére 11 százalékos inflációval számol.

  Afrika

  Az aszály Afrikában is gondot okoz, néhány dél-afrikai országban a száraz időjárás korlátozta az élelmiszer-termelést.

  Zambiában a kukoricatermesztés költségeinek, valamint az élelmiszerárak növekedése hároméves csúcsra repítette az inflációt, míg Zimbabwében közel 50 százalékos volt a havi élelmiszerinfláció.

  Nigériában az importrizs ára 7,3 százalékkal emelkedett augusztus óta, miután az elnök elrendelte a határok lezárását, részben az élelmiszercsempészet elterjedése miatt.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek