Pénz- és tőkepiac

Csak a dátum biztos az Aramco IPO-jában

Sok újdonságot nem tartalmaz a Saudi Aramco részvényeinek tőzsdei bevezetését taglaló prospektus. Kedvcsinálóként szolgálhat, hogy az olajtársaság a világ legnagyobb profitgyáraként működik, de a bőkezű osztalékfizetésre nem adnak garanciát.

Felpörögtek az események minden idők legnagyobb elsődleges tőzsdei részvénykibocsátása, a Saudi Aramco IPO-ja körül. A hét végén publikált kibocsátási tájékoztatóban a befektetők most olvashatnak először hivatalos adatokat a szaúdi nemzeti olajvállalat terveiről. Őszintén szólnak a kilátásaikról, amelyek szerint az olajpiaci kereslet a következő húsz évben elérheti a maximumát, 2045-re már csökkenhet, de az „egyéb kockázati faktorok” felsorolása sem kecsegtet túl sok jóval. A keresleti megfontolások mellett politikai bizonytalanság, a kormányzat előtt álló kihívások, a klímaváltozás és a devizakockázat áll a rizikólista élén. Azt is közlik, hogy a jelenlegi osztalékpolitika bármikor megváltozhat. A Royal Dutch Shell és a Total egyébként korábban már kifejezték aggodalmukat a kereslet zsugorodása miatt.

Fotó: Saudi Aramco / AFP

Az Aramco helyzete az övékénél annyival könnyebb, hogy – saját értékelése szerint – az egyik legalacsonyabb kitermelési költségszinttel büszkélkedhet, ezért piaci részesedése a nehezedő feltételek közepette is nőhet. Az Aramco erősségét emellett a több mint 260 milliárd hordós tartalékai adják, amelyből napi átlagban csaknem 10 millió hordónyit hoznak a felszínre. Számításaik szerint 2030-ig napi 11 millió hordó olaj- és kondenzátumkitermelés lehetséges, ami 13 millió hordóra is nőhet 2040-re.

Az azonban hiányzik a kitárulkozásból, hogy hány részvényt és milyen áron kívánnak értékesíteni. Így csak feltételezhető, hogy a három évvel ezelőtt becsült kétezermilliárd dolláros vállalatértéket valószínűleg nem éri el a kibocsátás. A Bloomberg úgy értesült, hogy az árazásról a hét második felében érkezhet friss hír. A hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 1,75 ezermilliárd dolláros cégérték a legvalószínűbb, az értékelések 1,1 ezermilliárdtól 2,5 ezermilliárd dollárig terjedtek. Az ajánlatokat november 17-től fogadják.

A kereskedés december 5-én kezdődhet meg a részvényekkel a rijádi tőzsdén – már ha minden jól megy, ugyanis maga az IPO ötlete immár négyéves múltra tekinthet vissza.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek