Pénz- és tőkepiac

Forradalmasítja a befizetést a K&H

Eddig kizárólag saját számlára lehetett bankkártyával pénzt befizetni. A K&H-nál azonban mostantól minden, a banknál vezetett számlára elhelyezhető ezzel a megoldással pénz.

Áttörést ígér a hazai bankkártyás pénzbefizetéseknél, hogy a K&H Bank a kártyatulajdonosainak lehetővé teszi immár nemcsak a saját számlájukra, hanem bármely, a K&H-nál számlát vezető kártyatulajdonos számlájára a pénzbefizetést a bank pénzpontjain (ATM-készülékein) keresztül.

A lépés annak fényében jött jókor, hogy a bankkártyás készpénzbefizetés egyértelműen teret nyert: az idei második negyedévben már havonta több mint 100 milliárd forint készpénzt fizettek be a magyarok az erre alkalmas pénzpontoknál a bankkártyájukkal.

Az idei év első hat hónapjában a banki ügyfelek csaknem 3 millió alkalommal indítottak készpénzbefizetési tranzakciókat, ami 54 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szinteket. Eközben a készpénzkivételi tranzakciók száma 0,9 százalékkal csökkent.

Számottevően javul a készpénzbefizetések aránya a készpénzkivételekhez képest. Két éve még a pénzpontos tranzakcióknak csak az 1,68 százalékát tette ki a pénzbefizetés, miközben idén az első fél évben száz alkalomból már több mint ötször használták az ATM-eket pénzbefizetésre.

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán

Ugyanakkor ma még nem minden banknál üzemel olyan automata, amely alkalmas befizetésre, így csökkentve a készpénzlogisztikai költségeket. Pedig a jövő ez lehet:

a statisztikák szerint egy átlagos befizető nagyjából 2,5-szer nagyobb összeget fizet be tranzakciónként, mint amennyit kivesz.

Az idei első fél évben az egy készpénzfelvételre jutó átlagösszeg először lépte át a 75 ezer forintos értéket, ami a havi kétszeri, maximum 150 ezer forintnyi ingyenes készpénzfelvétel arányos értékhatára. Eközben a készpénzbefizetések értéke szépen bővül: míg 2017 első hat hónapjában egy befizetés átlagösszege 176 ezer forint alatt maradt, az idén a tavaszi hónapokban már megközelítette a 195 ezer forintot.

A készpénzbefizetéseknél ugyanakkor mindeddig akadály volt, hogy csak saját banki ATM-nél, és csak arra a számlára lehetett befizetni, amelyhez az adott bankkártya tartozott. A K&H újításával

bővülnek a lehetőségek, hiszen ugyanaz a személy a banknál vezetett másik, például hitelszámlájára, vagy másik személy ugyancsak a K&H-nál lévő számlájára is befizethet pénzt.

Erre eddig csak a bankfiókokban volt lehetőség, a bank lépése tehát jelentős mennyiségű munkától szabadítja meg a fiókok alkalmazottait. A K&H tavaly mutatta be új fiókkoncepcióját, amelynek részeként sok tranzakciós ügyletet digitalizáltak és automatizáltak.

Korábban hallani lehetett olyan véleményeket, amelyek szerint a más számlájára történő pénzbefizetéssel kapcsolatban pénzmosási aggályok merülhetnek fel, ám ezt a szakértők cáfolták. A bankkártyás befizetésnél a kártyatulajdonos azonosított ügyfélnek számít, tranzakciók csak a PIN-kód megadásával kezdeményezhetők. A célszámla tulajdonosa ugyancsak azonosított, ha fennállna bármilyen visszaélés gyanúja, a számlát zárolnák.

befizetés pénzpont atm K&H
Kapcsolódó cikkek