Pénz- és tőkepiac

Hasítottak a vezető kereskedelmi bankok

Nőtt a világ vezető kereskedelmi bankjai harmadik negyedévi bevétele.

Nőtt a világ legnagyobb kereskedelmi bankjai bevétele az idei harmadik negyedévben.

A Coalition ágazati piackutató cég adatai szerint a szeptember végével záródott három hónapban

a 12 legnagyobb befektetési bank bevétele 36,3 milliárd dollár volt, ami 2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kienchavi bevétel ugyanakkor 7 százalékkal, 113 milliárd dollárra zsugorodott.

A kereskedelmi bankok valamennyi működési területükön gyengén szerepeltek, a legnagyobb bevétel-visszaesést a részvénykereskedésben könyvelhették el a kilenc hónapban, 13 százalékkal, 32 milliárd dollárra csökkent.

Fotó: AFP

A befektetési bankok egyik legnagyobb bevételforrásának számító FICC (fixed income, currencies, commodities) befektetési eszközökkel folytatott kereskedelme 51,1 milliárd dollár bevételt hozott, ami 5 százalékkal kisebb a tavalyi első kilenc hónaphoz mérten.

A gyenge eredmények ellensúlyozása céljából számos kereskedelmi bank elbocsátásokat hajtott végre, mint például a Deutsche Bank, a HSBC, a Société Générale és a Citigroup.

A Coalition által vizsgált bankok: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Société Générale, UBS.

HSBC Deutsche Bank bevétel kereskedelmi bankok Coalition
Kapcsolódó cikkek