Pénz- és tőkepiac

Százezermilliárd forint fölé emelkedett az átutalások értéke

Az elektronikus fizetés előretörése nemcsak a bankkártyáknál, de a banki átutalások bővülésénél is szembeötlő. A hitelboomot visszajelzi az is, hogy a bankokon belüli belső átvezetések darabszáma egy év alatt csaknem 20 százalékkal nőtt.

Valóban előretör az elektronikus fizetés, s ez nem csak a bankkártyás fizetéseken követhető nyomon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint

az év első hat hónapjában először haladta meg a belföldi banki forintátutalási forgalom a 100 ezermilliárd forintot, az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,8 százalékkal nőtt a tranzakciók értéke.

Az értékbeli növekedés leginkább a második negyedév 53,8 ezermilliárdos adatának köszönhető, ez 10,5 százalékkal múlja felül 2018 három tavaszi hónapjának 48,7 ezermilliárdos értékét. Ötéves visszatekintésben az idei első fél évben 37,4 százalékkal több pénz ment át a hazai átutalási rendszeren, mint 2015 hasonló időszakában.

A magánszemélyek, a cégek és az intézmények az első fél évben majdnem 99 millió átutalást indítottak, ami 4,8 százalékos növekedés a 2018-as és 21,5 százalékos a 2015-ös első hathavi átutalási forgalomhoz képest.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Az átutalási tranzakciók darabszáma az évek során stabilan 4-6 százalékos mértékben bővül, az idei első hat hónapban naponta átlagosan 550 ezer átutalást kellett kezelniük a bankoknak, szemben a 2015-ös 452 ezerrel. Értékét tekintve az első hat hónapban napi 560 milliárd forintot továbbított a hazai pénzügyi közvetítőrendszer, míg öt évvel ezelőtt 408 milliárd forint volt a belföldi bankközi átutalások napi értéke.

Bár az átutalások döntő részét a lakosság indítja, az a tény, hogy az egy átutalásra jutó átlagos összeg az idei első hat hónapban 2016 után idén ismét meghaladta az egymillió forintot, jelzi, hogy a volument a céges tranzakciók uralják.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

átutalás MNB
Kapcsolódó cikkek