Pénz- és tőkepiac

2020 végéig kitarthat a Mikulás-rali

Minden év decemberében a Mikulást-ralit várják a brókerek.

Minden év decemberében a Mikulást-ralit várják a brókerek, amely 2019-ben olyan jól sikerült, hogy az árfolyam-emelkedések kitartani látszanak 2020 elején is. A tőzsdeindexek soha nem látott magasságban vannak, és a kötvények piacán is további emelkedés várható. Az elmúlt év egészében az S&P 500 26,7 százalékot emelkedett, pedig neves közgazdászok a válság eljöveteléről értekeztek. A mennyiségi lazítás révén a pénzügyi rendszerekbe kerülő hatalmas összegek, valamint a nullához közeli (bizonyos helyeken mínuszos) kamatok a tőzsdékre terelték a befektetők figyelmét. A hozaméhség felhajtotta a kockázatosabb vállalati kötvények árfolyamát is.

Fotó: Shutterstock

A fejlett piaci államkötvények esetén elfogadottá vált a mínuszos hozam, még a forintos magyar államkötvények is nulla és 1 százalék közötti hozammal forogtak a másodlagos piacon. A rossz híreket a befektetők meg sem hallják, legyen szó autóipari lassulásról, ausztrál tűzvészről vagy közel-keleti háborús veszélyről, semmi nem tudja elrontani a hangulatot.

Adódik a kérdés, hogy meddig tarthat ki a jó hangulat. 2020-ra még nem látok nagy veszélyt, mert a világ legnagyobb politikai és gazdasági hatalma, az Egyesült Államok elnökválasztást tart. Az autóipari lassulás problémát okozhat, de mindeközben zajlik a harmadik ipari forradalom. Ebben az évben minden jelentős autógyártó kijön egy vagy akár több új elektromos modellel, a Tesla óriásgyárakat épít Európában és Kínában, vagyis a lassulás inkább átrendeződésnek látszik. Az olaj árának csökkenése problémát okozhatna néhány nagy termelő ország költségvetésének, illetve a világgazdasági keresletcsökkenés a fejlett országokba is begyűrűzhet. Ennek elkerülése érdekében a Közel-Keleten mesterséges politikai feszültségeket keltenek a felek. A szinte töretlen emelkedés már-már korrekció után kiált, hiszen az indexek emelkedése bőven meghaladja a vállalati eredmények növekedését, de jelentősebb esésre a novemberi amerikai elnökválasztásig kevés esélyt látok.

 

S&P 500 STRATÉGIA mikulás-rali tőzsde
Kapcsolódó cikkek