Pénz- és tőkepiac

Elégedettek lehetnek a BÉT ingatlancégei

Ellentétes pályán mozognak az idén a BÉT ingatlancégeinek részvényei, a BIF emelkedik, a Graphisoft Park inkább alulteljesít. Mindkettejük szempontjából pozitív a gyengélkedő forint, és a csökkenni nem akaró kereslet a fővárosi irodapiacon.

Új csúcsra, 338 forint fölé drágult egy euró tegnap a bankközi devizapiacon, a folyamat nyertesei közé nemcsak a magas exportkitettségű cégek – mint a Richter – sorolhatók, hanem a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ingatlancégek is nyernek a deviza gyengülésén. A Graphisoft Park 82 ezer négyzetméternyi irodaterületet ad bérbe, és igyekszik a nyomába érni a Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) is, a legutóbbi irodaakvizíciója azonnali céláremelést eredményezett. Fejleszteni és vásárolni is érdemes: a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint rekordszinten pörög a fővárosi irodapiac.

A telt házas Grapshisoft Parkban lassan a Váci úti árakkal dolgoznak
Fotó: VG / Kallus György

Az elmúlt időszakban egyértelműen pozitív hírek érkeztek a Graphisoft Parkkal kapcsolatban

– mondta a Világgazdaságnak Grébel Szabolcs, a KBC Securities elemzője. Az ágazati jelentések rekordkeresletről számolnak be a budapesti irodapiacon 2019 utolsó negyedévét illetően, így felmerülhet a kérdés, hogy dönthet-e a Graphisoft menedzsmentje a leendő fejlesztési projektek előrehozataláról. A KBC szakértője szerint nem zárható ki ez sem, ugyanakkor emlékeztetett: a legutóbbi irodaépítésekbe is csak a biztos bérlői előszerződések birtokában vágtak bele.

Az elemzők várakozása szerint a Park hasznos irodaterülete a déli területeken bővülhet legközelebb, ahol 20 ezer négyzetméter lenne majd a hasznosítható felület. „Az északi fejlesztés sorsa viszont még évekig elhúzódhat” – mondta Grébel Szabolcs, így szükségszerűen marad a beruházási stop, a szennyezett terület megtisztításával kapcsolatos bírósági eljárás és a mindezekkel járó értékvesztés. A KBC számításai szerint az új és a megújított szerződésekkel a Park átlagos bérleti díja 15,5–16 euró között alakulhat négyzetméterenként, megközelítve a Váci úti irodafolyosó 16,5 eurós átlagárát.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

ingatlancégek BÉT Graphisoft Park BIF ingatlan
Kapcsolódó cikkek