Pénz- és tőkepiac

Kártérítési perek tízezrei nyomasztják a Bayert

A Bayer ellen az Egyesült Államokban már 48,6 ezer per van folyamatban, október végén a számláló 42,7 ezren állt.

Hétről 9,6 százalékosra javította az idei üzleti évére vonatkozó profitvárakozását a Bayer. A kiigazított eredmény bővülését elsősorban a mezőgazdasági termelést támogató termékei és a gyógyszerei iránt bővülő kereslettel indokolta a német konszern.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy

a tavalyi 11,5 milliárd eurós eredményt 12,3-12,6 milliárd eurósra tervezi feljavítani az amerikai Monsanto felvásárlása óta számos integrációs és jogi problémával küszködő Bayer.

A piacot ezzel nem lepték meg, a Refinitiv elemzői konszenzusa ugyanis eleve 12,5 milliárd eurós profittal kalkulált. Fontos megjegyezni, hogy a Bayer prognózisa a koronavírus negatív hatásaival egyelőre nem számolt.

Nem lepte meg az elemzőket az évzáró negyedévről tegnap közzétett gyorsjelentésben szereplő 26,6 százalékos EBITDA-javulás sem, a 2,48 milliárd eurós adattal a papírformát hozta a vállalat.

Az egy részvényre vetített profit (EPS) 1,29 eurónak felel meg, ez tíz centtel jobb a vártnál. Az üzleti évre 2,80 eurós osztalékjavaslattal állt elő a menedzsment, ami negatív meglepetést okozott, jóllehet a biztonsági tartalékolásnak erős mozgatórugói vannak.

A gyorsjelentésre 2,6 százalékos eséssel reagált az árfolyam. Ebben az osztalékon kívül két tényező biztosan szerepet játszott: egyfelől az ismét romló hangulat, ami a DAX indexet 2,3 százalékkal gyengítette, másrészt az Egyesült Államokban a Bayer (a 63 milliárd dollárért megvásárolt Monsanto okozta károkért felelősséggel tartozó utódvállalat) ellen indított perözön.

Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A világ egykor legnépszerűbb gyomirtójának, az Európai Unióban elsőként Ausztriában tavaly betiltott glifozát hatóanyag felhasználásával gyártott Roundupnak ugyanis rákkeltő hatást tulajdonítottak egy kaliforniai bíróságon, 87 millió dolláros kártérítést megítélve a megbetegedett farmernek.

A Roundup évtizedeken át tartó használata a rák kockázatát növeli ugyan, de a közvetlen összefüggés bebizonyítását vagy cáfolatát hirdető szakértő vélemények között még nem sikerült perdöntő módon igazságot tenni. Mindenesetre a Bayer ellen az Egyesült Államokban már 48,6 ezer per van folyamatban, október végén a számláló 42,7 ezren állt.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

Bayer-Monsanto Monsanto roundup Bayer AG
Kapcsolódó cikkek