Pénz- és tőkepiac

A világ egyik legnagyobb bankja jön Magyarországra

Az eszközállománya alapján a világ 2. legnagyobb hitelintézetének számító China Construction Bank Corporation fióktelepet nyit Magyarországon.

Újabb kínai bank, a China Construction Bank Corporation kezdi meg működését Magyarországon – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Mérlegfőösszegük alapján a világ jelenlegi négy legnagyobb hitelintézetéből három így mostanra már megjelent itthon is.

Valamennyien a Távol-Keletről, Kínából érkeztek, és méretük szerint megelőzik a versenytárs amerikai, brit, német vagy francia bankokat.

Az eszközállománya alapján a világ 2. legnagyobb hitelintézetének számító China Construction Bank Corporation friss döntése alapján fióktelepet nyit Magyarországon. Az intézményt – amely alapvetően vállalati hitelezéssel kíván foglalkozni hazánkban – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már regisztrálta is tevékenységének megkezdése érdekében.

A magyarországi tevékenység a luxembourgi székhelyű China Construction Bank (Europe) S.A. fióktelepeként zajlik majd.

Fotó: AFP

Az újabb kínai bank letelepedése támogatja a Magyarország és Kína közötti gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővülését, és illeszkedik az MNB által 2015-ben meghirdetett Jegybanki Renminbi Programba, valamint a Budapesti Renminbi Kezdeményezésbe is.

Mint ismert, a világon 4. legjelentősebb mérlegfőösszeggel bíró Bank of China csoport hazánkban már sok éve leánybankként, részvénytársasági formában, illetve hitelintézeti fióktelep, határon átnyúló hitelintézet és biztosításközvetítő formában is működik, lakossági és vállalati szolgáltatásokat is nyújtva.

A Bank of China (Hungária) Hitelintézet Zrt. emellett – az MNB-nek történő bejelentést követően – 2015-től saját ausztriai és csehországi, illetve 2019. év végén romániai fióktelepet is létrehozott és működtet.

Az eszközeit tekintve a világ 3. legnagyobb bankjának számító Agricultural Bank of China (luxembourgi székhellyel) 2015 óta hitelintézeti tevékenységet folytat itthon határon átnyúló szolgáltatás keretében.

Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi porondon a négy legjelentősebbnek számító hitelintézet közül – az Industrial and Commercial Bank of China kivételével – három már jelen van hazánkban.

Sőt, ezek közül van már olyan, amelyik régiós pénzügyi-üzleti központként tekint Magyarországra, s innét terjeszkedik tovább. Mindez a hazai gazdaság és pénzpiac elismertségét jelzi az Új Selyemút túlsó végén, a Távol-Keleten.

Sajnálatos módon a top négy bank közül kettő esetében Európában már megjelentek a nevükkel visszaélő, s a hiszékeny ügyfeleknek jogosulatlan szolgáltatást nyújtó „klónbankok” is.

Bank of China China Construction Bank Corporation MNB
Kapcsolódó cikkek